Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Незаконне відшкодування ПДВ: які схеми найчастіше викриває БЕБ

Реклама

Безпідставне відшкодування ПДВ - одне з найпоширеніших фіскальних порушень. Лише минулого року аналітики Бюро економічної безпеки запобігли незаконному відшкодуванню ПДВ на суму 2,1 млрд грн.

У БЕБ назвали три нелегальні схеми, які найчастіше використовують підприємці.

Перша - це фіктивне працевлаштування на підприємства людей з інвалідністю. Їх документально оформлюють на роботу, таким чином отримуючи пільгові умови оподаткування ПДВ та право заявляти на бюджетне відшкодування. Фактично ж ці особи не працюють.

Друга, не менш поширена схема, полягає у декларуванні не існуючих залишків товарів на підприємстві. Компанії імпортують товар, потім продають його за готівку, а у податковій звітності декларують, що він залишився на складах. Таким чином підприємство отримує право на відшкодування ПДВ.

Третя схема - це формування фіктивного податкового кредиту компаніями експортерами. Вони закуповують товар, наприклад зернові культури, за готівку. Потім експортують їх, отримуючи прибуток, та заявляють на бюджетне відшкодування ПДВ до Державної податкової служби.

З метою протидії таким порушенням фахівці БЕБ постійно аналізують господарську діяльність українських підприємств та скеровують свої рекомендації до уповноважених органів державної влади, зокрема до ДПС. У 2023 році було направлено 71 таку рекомендацію та створено 112 аналітичних продуктів.

Як керівнику оцінити надійність нового контрагента чи потенційної угоди? Спробуйте перевірку компаній в LIGA360. Досьє на основі 400 публічних реєстрів, що включає історію перевірок, судові справи, наявність у санкційних списках, борги, тощо. Замовте LIGA360 прямо сьогодні, щоб бути впевненими у своїх бізнес-зв?язках.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини