Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Після рішення РНБО "Маніфест 42" скасував попереджувальну акцію протесту

Реклама

Громадський рух «Маніфест 42» скасував попереджувальну акцію протесту проти «свавілля тилових силовиків щодо бізнесу», заплановану на 1 лютого 2024 року. Відповідне рішення було прийнято після зустрічі бізнесу з представниками влади та ухвалення РНБО рішення "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану". Про це повідомляє Forbes з посиланням на заяву об'єднання.

У заяві зазначається, що Президент України зафіксував політичну позицію щодо проблеми сумнівних з точки зору закону й суспільної моралі «маски-шоу» на українських підприємствах з боку тилових силовиків. Після цього були здійснені кроки юридичного характеру, внаслідок яких підприємець Ігор Мазепа вийшов із СІЗО.

При цьому підприємці відзначили суттєві ризики, які можуть вплинути на ефективність напрацьованих рішень. Тому «Маніфест 42» очікує від влади конкретних кроків, а саме:

  • залучення представників Бізнес Асоціацій до аудиту вжитих правоохоронними органами обмежувальних заходів щодо суб'єктів господарювання у кримінальних провадженнях та визначення їхньої доцільності. "Якщо тилові силовики перевірятимуть самі себе, результат занадто передбачуваний", - зазначили представники бізнес-спільноти;

  • обов'язкове фінальне узгодження з представниками провідних Бізнес Асоціацій всіх текстів законопроєктів, які вноситимуться урядом на розгляд Верховної Ради згідно з рішенням РНБО від 23 січня 2024 року;

  • притягнення до відповідальності посадових осіб, які зловживаючи владою та вільним трактуванням законодавства, наносять шкоду роботі підприємств України, а також національній безпеці держави та її міжнародній репутації.

Нагадаємо, 22 січня громадський рух "Маніфест 42" у відповідь на арешт бізнесмена Ігоря Мазепи оголосив про перехід до більш радикальних форм протесту проти "свавілля тилових силовиків щодо бізнесу" та анонсував попереджувальну акцію протесту - зупинку на годину підприємств - у разі, якщо влада не відреагує на її вимоги.

23 січня Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення щодо економічної безпеки та стабільності у період воєнного стану, яке Президент ввів дію своїм Указом того ж дня (указ набере чинності з дня його опублікування). Це рішення, зокрема, передбачає запровадження тримісячного мораторію на проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, якщо їхнє застосування може заблокувати підприємницьку діяльність, створення Ради з підтримки підприємництва, підготовку змін до Закону про БЕБ тощо.

Нагадаємо, у грудні минулого року громадський рух "Маніфест 42" заявив про третю хвилю тиску на бізнес з боку правоохоронних органів

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини