Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Раді пропонують внести зміни до ПДР щодо електросамокатів та використання засобів фіксації швидкості руху

Реклама

На розгляд Верховній Раді представлено проєкт № 10441, який має врегулювати відносини, які виникають в процесі експлуатації (використання) легких персональних електричних транспортних засобів.

Проєктом пропонуються зміни до статті 127 КпАП, відповідно до яких відповідальність за порушення правил дорожнього руху розповсюджується і на осіб, які керують легкими персональними електричними транспортними засобами.

За порушення ПДР особами, які керують легкими персональними електричними транспортними засобами, буде штраф в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн).

Також пропонується визнати осіб, які керують легкими персональними електричними транспортними засобами, учасниками дорожнього руху з визначенням відповідних прав та обов'язків.

Право керування легкими персональними електричними транспортними засобами, які використовують для руху проїзні частини доріг, вулиць чи узбіч, матимуть особи, які досягли 14-річного віку.

Вони мають право їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а в разі їх відсутності - по краю проїзної частини дороги, вулиці, узбіччю, тротуару.

Також вони будуть зобов'язані:

  • використовувати технічно справні та належним чином обладнані транспортні засоби;

  • рухатися зі швидкістю, яка не перевищує 20 км/год;

  • не відволікатись від керування транспортними засобами;

  • не перевозити вантажі, що заважають керуванню;

  • не перевозити пасажирів (за виключенням спеціальних транспортних засобів, що первинно призначені виробником для перевезення водія та пасажира одночасно);

  • не допускати випадків керування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Легкі персональні електричні транспортні засоби повинні бути обладнані світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби - зовнішніми світловими приладами.

Заборонено керувати легкими персональними електричними транспортними засобами особам, які не досягли 7-річного віку.

Крім того, доповненнями до Закону України «Про Національну поліцію» пропонується чітко встановити, що ручне використання технічних засобів для здійснення фіксації швидкості руху транспортних засобів не допускається.

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини