Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила за основу проєкт, який вирішить проблему з нарахуванням прибутку постачальникам для ЗСУ

Реклама

Рада підтримала у першому читанні за основу проєкт №10454, ухвалення якого має вирішити проблему із трактуванням норм щодо прибутку підприємств ОПК на користь бізнесу.

Проєктом передбачено, що рівень прибутку у складі ціни державного контракту (договору) з оборонних закупівель не може перевищувати рівня прибутку (граничного рівня прибутку), встановленого Кабінетом Міністрів України.

У разі не встановлення Кабінетом Міністрів України рівня прибутку (граничного рівня прибутку), ціна товарів, робіт і послуг визначається державним контрактом (договором), що укладається за неконкурентною процедурою закупівель, або без проведення видів (процедур) закупівель, визначених законодавством, відповідно до пропозиції виконавця з урахуванням прибутку такого виконавця.

Ці зміни наберуть чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону та діятимуть щодо всіх державних контрактів (договорів) з оборонних закупівель, які укладені за неконкурентною процедурою закупівель або без проведення видів (процедур) закупівель, визначених законодавством, та/або виконувалися (виконуються) під час дії правового режиму воєнного стану в Україні.

Тобто Закон матиме ретроспективне застосування. А отже, з його ухваленням проблема буде вирішена для всіх підприємств, які з початку дії воєнного стану виконували державні оборонні замовлення.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Нагадаємо, 18 липня Кабмін визнав такими, що втратили чинність постанову КМУ від 20.03.2022 № 335 «Деякі питання здійснення оплати товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони в умовах воєнного стану» та постанови, якими до неї було внесено зміни.

Ця постанова забороняла бізнесу, який виконує держзамовлення Міноборони, закладати у свої калькуляції прибуток, а Державна аудиторська служба звинуватила бізнес у завданні державі збитків на 2,5 млрд грн.

Проте Держаудитслужба продовжувала інтерпретувати прибуток постачальників для ЗСУ за 2022 рік як збиток державі.

Згодом Держаудитслужба також підтримала повернення прибутку у склад ціни для постачальників Міноборони.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини