Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чеські фермери приєднуються до протесту проти аграрної політики ЄС

Реклама

Чеські аграрні організації у спільному комюніке закликали фермерів висловити своє невдоволення та 22 лютого 2024 року колонами протесту вирушити до кордону, де зустрінуться з протестуючими фермерами з інших країн. Про це інформує Аграрна палата Чеської Республіки.

Представники аграріїв з Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Литви та Латвії у понеділок та вівторок обговорювали з єврокомісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським проблеми, пов'язані з політикою ЄС та її впливом на сільське господарство.

Вони передали єврокомісару свої вимоги, зокрема: 

1) Фермери стикаються з низькими цінами на сільськогосподарську продукцію, які у багатьох випадках нижчі за середньоєвропейські. Ситуація погіршується безмитним імпортом сільськогосподарської продукції з України, яка замість третіх країн потрапляє на європейський ринок і деформує його. Українське виробництво не обов'язково має відповідати високим європейським стандартам, а тому є дешевшим і зручнішим для дилерів, навіть якщо воно не має бути якісним. Фермери ЄС солідарні з українськими виробниками, але це не може бути за рахунок чеських, а отже, європейських фермерів. Необхідно прибрати з європейського ринку надлишки товарів або забезпечити їх переробку, наприклад, на біопаливо.

2) Витрати на виробництво постійно збільшуються через нові правила, які вводить Європейський Союз і стають ще жорсткішими на національному рівні. Водночас фермерам не пропонують належної компенсації. До них належать перебільшені екологічні амбіції, сформульовані в Зеленій угоді для Європи. Фермери вітають заходи, які сприятимуть покращенню стану навколишнього середовища, від якого залежить їхня робота. Однак вони повинні мати у своєму розпорядженні відповідні інструменти, щоб функціонування економіки продовжувало бути сталим.

3) Фермери по всій Європі стикаються з переобтяженою бюрократією, яка збільшує їхню відповідальність. Кожна реформа Спільної аграрної політики Європейського Союзу обіцяє спрощення та мотиваційні умови для ведення сільського господарства, однак, зрештою, бюрократичний тягар зростає з кожним переглядом, і це відлякує фермерів від подальшого виробництва їжі. Наприклад, лише з 2022 по 2023 роки кількість перевірок зросла приблизно вдвічі. Систему дотаційної підтримки сільського господарства необхідно кардинально переглянути, щоб вона була зрозумілою, прогнозованою та справедливою.

Аграрні організації також погодилися запросити інші європейські країни взяти участь в акціях протесту 22 лютого 2024 року. Якщо Єврокомісія не представить план вирішення цих проблем у режимі реального часу, ці дії будуть повторені на пунктах пропуску. 

У Чехії також наближаються масові протести фермерів на національному рівні. Керівництво Аграрної палати Чеської Республіки висунуло низку вимог до міністра сільського господарства. Окрім підтримки вищезазначених пунктів, вони стосуються перегляду національного стратегічного плану реалізації Спільної аграрної політики Європейського Союзу на період 2023-2027 рр.

Нагадаємо, на наступному тижні польські фермери готуються заблокувати усі пункти пропуску на кордоні з Україною 

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Читайте також: Порушення строків виконання зобов'язань та збитки через блокування кордону: до чого бізнесу потрібно готуватись вже зараз

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини