Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Влада розглядає дві концепції економічного бронювання військовозобов'язаних

Реклама

Офіс Президента та група народних депутатів, яку очолив голова Економічного комітету ВР Дмитро Наталуха, розробили дві різні концепції так званого «економічного бронювання», яке дозволить підприємствам забронювати працівників в обмін на певну суму податків, сплачених у бюджет. Про це йдеться у матеріалі «Української правди».

За словами журналістів, в Офісі Президента пропонують організувати цей процес, спираючись на суму реально отриманої заробітної плати, з якої платиться податок.

Нижня "межа входу", яка дозволить претендувати на економічне бронювання - 30-35 тисяч гривень на місяць. За такої зарплати податкові відрахування працівника і роботодавця складуть до 18 тисяч гривень.

Перевагами цієї моделі є:

  • легке адміністрування через податкові органи;

  • вихід бізнесу із "сірої" зони (компанії краще буде скористатися простим "білим" механізмом, ніж ризикувати втратою критичних працівників);

  • стимулювання ФОПів працювати за трудовими договорами.

Однак ця концепція має і недоліки, зокрема:

  • зарплата у розмірі 35 тисяч гривень може бути проблематичною за межами обласних центрів. Тому є ризик, що малі бізнеси на периферії навпаки підуть у тінь, бо не потягнуть такого податкового навантаження;

  • усі податки на доходи фізичних осіб, а це приблизно 40% надходжень, підуть у місцеві бюджети, звідки їх забрати на ЗСУ буде досить складно.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Концепція економічного бронювання, яку розробляє група Дмитра Наталухи, суттєво відрізняється від концепції ОП і базується на впровадженні нового спеціального квазіподатку, подібного до військового збору.

Якщо роботодавець хоче подати працівників на економічну "бронь", то має гарантувати, що кожного місяця додатково заплатить за нього 20 тисяч гривень. Аналогічну можливість пропонується надати активним ФОПам.

Ця модель дозволяє в задумі акумулювати всі додаткові гроші як певний спецфонд, який можна витрачати тільки на оборону.

Проте джерела у Федерації роботодавців, на які посилається УП, вважають названі суми, і зарплату в 35 тис. грн і збір в 20 тис. грн, недосяжними для більшості їхніх членів, які готові платити за бронь працівника приблизно 6 тис. грн на місяць.

Обидві концепції схожі в оцінках надходжень, які можна буде закумулювати для бюджету. За середньозваженого сценарію, додаткові надходження можуть скласти від 200 до 350 мільярдів гривень за рік.

Видання зазначає, що наразі остаточного рішення щодо того, яку концепцію економічного бронювання планують обрати, однак Президент публічно заявив, що сам механізм буде реалізовано.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини