Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проєкт про звільнення працівника за колабораціонізм пропонують ухвалити у другому читанні

Реклама

Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики рекомендує прийняти в цілому законопроєкт про внесення змін до КЗпП щодо встановлення додаткової підстави розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань (проєкт № 7731).

«Наразі завдання Верховної Ради України - унеможливити вплив колаборантів на національні інтереси та безпеку, не допустити їх на роботу на об'єктах державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки України та/або об'єктів критичної інфраструктури якими є, зокрема, атомні електростанції. - зазначають автори законодавчої ініціативи. - Продовження роботи колаборантів на об'єктах критичної інфраструктури становить загрозу інтересам та безпеці не лише України, а і усього світу».

Нагадаємо, законопроєкт пройшов перше читання ще у лютому 2023 року. Наразі документ доопрацювали та пропонують наступні зміни:

1. Надати роботодавцю право розірвати трудовий договір у разі якщо:

  • законної сили набрав вирок суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;

  • працівник не виконує правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Звільнення у таких випадках потребуватиме попередньої згоди первинної профспілки, членом якої є працівник.

2. Запровадити поняття «правил поведінки на підприємстві, в установі, організації» як додаткову складову правил внутрішнього трудового розпорядку. Відповідні правила поведінки мають містити положення, зокрема, про:

  • надання працівниками інформації щодо наявних у них зв'язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України;

  • зобов'язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також умови роботи з конфіденційною інформацією.

Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об'єктах чи операторах критичної інфраструктури, є, відповідно до положень законопроєкту, обов'язковим.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини