Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлення юрисдикцій для моніторингу за стандартами FATF

27 лютого 2024, 15:24
389
0
Реклама

Нещодавнє пленарне засідання FATF 21-23 лютого 2024 встановило декілька оновлень щодо юрисдикцій та комплаєнс рекомендацій.

Юрисдикції з високим рівнем ризику та інші контрольовані юрисдикції

Юрисдикції, що перебувають під посиленим моніторингом

Це держави, що перебувають під посиленим моніторингом FATF, активно співпрацюють з організацією для усунення стратегічних недоліків у своїх режимах для протидії відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. У разі коли FATF здійснює посилений моніторинг юрисдикції, це означає, що держава взяла на себе зобов'язання впровадити дії для швидкого усунення виявлених стратегічних недоліків в межах певних термінів. На цьому пленарному засіданні FATF додала Кенію та Намібію до списку юрисдикцій, що підлягають посиленому моніторингу.

Всі юрисдикції під посиленим моніторингом

Юрисдикції, які більше не перебувають під посиленим контролем - Барбадос, Гібралтар, Уганда та Об'єднані Арабські Емірати

На пленарному засіданні FATF виключило Барбадос, Гібралтар, Уганду та Об'єднані Арабські Емірати з посиленого контролю. Ці держави продемонстрували значний прогрес в усуненні недоліків у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, взяли на себе зобов'язання впровадити план подальших дій для покращення активності проти злочинності. Ці країни більше не будуть об'єктом посиленого моніторингу FATF.

Результат був досягнутий після успішного виїзного візиту до кожної з цих країн. Кожна з цих юрисдикцій буде і надалі працювати з регіональним органом типу FATF, членом якого вона є, щоб продовжувати зміцнювати свої режими протидії злочинам.

Юрисдикції, на які поширюється заклик до посилення захисту фінансової системи

FATF також має країни або юрисдикції з серйозними стратегічними недоліками для протидії відмиванню грошей, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. FATF закликає ці юрисдикції до дій щодо захисту міжнародної фінансової системи. Нові країни/юрисдикції до цього списку не додавалися на зустрічі 21-23 лютого.

Список таких юрисдикцій станом на 23 лютого 2024 року

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням.

Стратегічні ініціативи

Визначення стратегічних пріоритетів на 2024-2026 роки

На зустрічі делегати обговорили і інші напрямки діяльності FATF щодо протидії злочинцям, корупціонерам та терористам та зміцнення основ для сталого та більш динамічного економічного розвитку.

Нові пріоритети з цього приводу FATF надасть на майбутньому засіданні у квітні.

Підвищення прозорості бенефіціарної власності в усьому світі

Настанова FATF на основі оцінки ризиків - Рекомендація 25 щодо бенефіціарної власності та прозорості правових механізмів

FATF оновила свої настанови щодо оцінки ризиків для цієї Рекомендації. Настанова доповнює існуючу Рекомендацію 24 щодо юридичних осіб, які беруть участь у трастах або подібних організаційних утвореннях, та щодо оцінки та пом'якшення ризиків відмивання грошей та фінансування тероризму.

Це завершує комплексну роботу, спрямовану на підвищення прозорості бенефіціарної власності в усьому світі. Посилені стандарти та рекомендації FATF у цій сфері допоможуть виявити корупціонерів, ухилянтів від санкцій, відмивачів грошей та тих, хто ухиляється від сплати податків, осіб які переховуються від слідства.

FATF оцінить виконання країнами цих вимог під час майбутнього раунду взаємних оцінок. Посібник буде опублікований наприкінці лютого.

Використання цифрової трансформації: віртуальні активи

Відмічено, що багато країн ще не повністю імплементували Рекомендацію 15 FATF. З огляду на безмежний характер діяльності віртуальних активів, ця відсутність імплементації залишає значні лазівки, якими користуються злочинці та терористи.

Пленарне засідання погодилося опублікувати згодом огляд заходів, які вжили юрисдикції-члени FATF для регулювання та нагляду за постачальниками послуг віртуальних активів.

Прозорість платежів

FATF працювала над запропонованими поправками до Рекомендації 16, для відображення швидкого розвитку транскордонних платіжних систем та зміни галузевих стандартів, зокрема ISO20022.

Ці зміни зроблять транскордонні платежі швидшими, дешевшими, прозорішими та більш інформативними, забезпечуючи при цьому відповідність вимогам протидії злочинності.

Пленарне засідання погодилося пізніше оприлюднити запропоновані зміни для громадського обговорення.

Захист неприбуткових організацій від зловживань з метою фінансування тероризму

У жовтні 2023 року FATF погодила поправки до Рекомендації 8, які спрямовані на захист неприбуткових організацій від фінансування тероризму шляхом ефективного впровадження заходів, заснованих на оцінці ризиків. FATF також оновила свої найкращі практики, щоб відобразити поправки до Рекомендації 8 та допомогти країнам, некомерційному сектору та фінансовим установам зрозуміти, як найкраще їх захистити.

Наразі FATF погодила зміни до своєї методології оцінки для наступного раунду взаємних переговорів, які уточнюють існуючі зобов'язання щодо застосування ризик-орієнтованих заходів для захисту таких організацій, які є найбільш вразливими до фінансуванням тероризму, та запобігання наслідкам неправильного застосування вимог FATF.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини