Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Безпекові ризики платіжних операцій: депутати пропонують посилити регуляторні вимоги до учасників платіжного ринку

Реклама

У Раді зареєстрували законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення функцій Національного банку України з державного регулювання ринків фінансових послуг (реєстр. № 11043).

Автори проєкту зазначають, що Україна взяла на себе зобов'язання перед МВФ забезпечити посилення регуляторних вимог до учасників платіжного ринку та підвищити вимоги до капіталу учасників платіжного ринку. Зокрема, на виконання пункту 63 Меморандуму та з метою забезпечення можливості більш якісної оцінки фінансового стану небанківських надавачів платіжних послуг існує необхідність наділення НБУ правом встановлення вимог до регулятивного капіталу та методики його розрахунку.

Законопроектом пропонується внести низку змін до Законів України "Про платіжні послуги", "Про фінансові послуги та фінансові компанії", "Про страхування" та "Про кредитні спілки", які спрямовані на:

1) встановлення для фінансових компаній, ломбардів та кредитних спілок можливості надавати фінансові платіжні послуги на підставі ліцензії фінансової компанії, ломбарду, кредитної спілки без необхідності отримання окремої ліцензії на надання фінансових платіжних послуг (та за умови включення до Реєстру платіжної інфраструктури);

2) встановлення вимог до регулятивного капіталу небанківських надавачів платіжних послуг з метою забезпечення якісного оцінювання фінансового стану небанківських надавачів платіжних послуг та виявлення потенційних ризиків в їх діяльності, мінімізації таких ризиків і своєчасного реагування на можливі негативні наслідки діяльності таких осіб, уникнення конфлікту вимог до різних видів капіталу (вимоги до власного та до регулятивного капіталів);

3) збільшення розміру штрафів для всіх об'єктів нагляду та оверсайта, які будуть співставні з доходами надавачів платіжних послуг, в тому числі банків:

  • для об'єктів нагляду - до 5% обсягу операцій, проведених із порушеннями, або від трьох тисяч до ста тисяч нмдг;

  • для об'єктів оверсайта - від трьох тисяч до ста тисяч нмдг;

4) уточнення положень щодо розмежування нагляду та оверсайта шляхом виключення з об'єктів оверсайта надавачів платіжних послуг, у тому числі емітентів електронних грошей;

5) розширення переліку обмежених платіжних послуг для унеможливлення виконання операцій з повернення коштів анонімним абонентам (зокрема, послуги, що надаються особами, які отримали ліцензію на здійснення операцій з готівкою та здійснюють діяльність з оброблення та зберігання готівки; переказу коштів між ідентифікованими абонентами та/або абонентами наперед оплаченого зв'язку);

6) забезпечення можливостей проведення інспекційних перевірок дистанційно (без відвідування об'єкта нагляду за його місцезнаходженням).

Як бізнесу управляти ризиками? Спробуйте корпоративне рішення LIGA360. Законодавство й моніторинг змін ринку, перевірка контрагентів з України та Великобританії, відповіді експертів щодо ліцензій, перевірок, мита і податків. Докладніше. 

Крім того, уточнюються вимоги до управління операційними ризиками та ризиками безпеки:

Для належної ідентифікації суб'єктів помилкових, неналежних платіжних операцій, надавачі платіжних послуг повинні негайно повідомляти інших надавачів платіжних послуг про таких суб'єктів і такі платіжні операції в обсязі, встановленому правилами відповідної платіжної системи або договором між надавачами платіжних послуг.

Для запобігання або припинення помилкових, неналежних платіжних операцій, що мають ознаки вчинення кримінального правопорушення, надавачі платіжних послуг зобов'язані на електронні запити Національної поліції України негайно надати інформацію про таку платіжну операцію, зокрема прізвище, ім'я та по батькові (за наявності) (повне найменування) отримувача та повне найменування надавача платіжних послуг отримувача, унікальний ідентифікатор отримувача, ідентифікатор платіжного пристрою, код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, повний номер платіжного інструменту, номер рахунку отримувача.

Обов'язковими умовами для укладення договору про надання платіжних послуг є письмовий дозвіл користувача:

1) на розкриття надавачем платіжних послуг користувача іншим надавачам платіжних послуг інформації, що містить банківську таємницю, комерційну таємницю, таємницю надавача платіжних послуг, таємницю фінансового моніторингу;

2) на розкриття надавачем платіжних послуг користувача Національній поліції України інформації, що містить банківську таємницю, комерційну таємницю, таємницю надавача платіжних послуг для належної ідентифікації суб'єктів помилкових, неналежних платіжних операцій, що мають ознаки вчинення кримінального правопорушення, вжиття заходів із запобігання або припинення таких платіжних операцій.

Відсутність такого дозволу користувача має наслідком відмову надавача платіжних послуг в укладенні договору про надання платіжних послуг. Дозвіл може бути надано шляхом накладення електронного підпису одноразовим ідентифікатором.

Крім того, Національний банк України на підставі встановлених ним критеріїв важливості має право визначати:

  • платіжну систему системно важливою платіжною системою або важливою платіжною системою,

  • технологічного оператора важливим технологічним оператором та встановлювати до них вимоги.

Як керівнику отримувати “відфільтровану” інформацію, що впливає на діяльність бізнесу? На дашборді в LIGA360. Моніторинг репутації, новини ринку й діяльність партнерів та конкурентів у зручному візуальному форматі. Замов індивідуально налаштований дашборд прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини