Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Міндовкілля шукає €4 мільярда на реалізацію проєктів з утилізації сміття

Реклама

Міндовкілля визначило більше 200 перспективних проєктів з обробки різних видів відходів на всій території України, на реалізацію яких потрібно близько 4 млрд євро. Про це повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, передає Укрінформ.

«Ми проаналізували проблематику кожного регіону, вивчили обсяги утворення відходів та їх склад, а ще досвід європейських країн. У результаті сформували план розміщення нових заводів з обробки відходів по Україні», - повідомив Стрілець.

За його словами, план передбачає кілька першочергових проєктів.

Так, на Київщині планують будівництво двох нових сміттєпереробних заводів, послуги яких охоплять щонайменше 1,5 млн мешканців. Разом вони перероблятимуть 470 тис. тонн відходів на рік.

Передбачається глибоке сортування з виділенням ресурсоцінних матеріалів (металобрухту, скла, пластику) та переробка органічних відходів з подальшим виробництвом біометану тощо.

Міністр додав, що такий проєкт вже має інвесторів.

На Івано-Франківщині також планується будівництво таких заводів за європейським прикладом.

"Сміттєпереробний кластер в області складатиметься із 5 заводів. Вони перероблятимуть понад 450 тис. тонн відходів щорічно. А отже забезпечать послугою щонайменше 1,4 млн мешканців", - розповів Руслан Стрілець.

За його словами, перемовини з інвесторами вже розпочаті, а результатів очікують найближчим часом.

На Полтавщині планують будівництво 4 заводів - по одному в Лубнах, Кременчуку, Полтаві та Кобеляках. За даними міністерства, щороку в області утворюється близько 280 тисяч тонн твердих побутових відходів. Руслан Стрілець повідомив, що перемовини з інвестором стосовно цих проектів уже розпочато.

Подібний проєкт також готують на Одещині. Йдеться про створення 7 заводів, які вирішать проблеми із відходами щонайменше 2,3 млн українців. Також на черзі Закарпаття, Сумська та Харківська області.

«Упевнений: реалізація 2-3 пілотних проєктів з будівництва сміттєпереробної інфраструктури - і нам вже не треба буде шукати інвесторів, вони самі висловлюватимуть зацікавленість працювати в Україні. На законодавчому рівні ми вже маємо для цього всі умови, у практичній площині ми створюємо їх разом - з відповідальним громадами та європейськими експертами», - резюмував міністр.

Потрібно більше інформації щодо цієї бізнес-галузі? Заходь у розділ "Галузі економіки" в LIGA360. Усі потрібні й актуальні документи - зручна структура. Спробуй прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини