Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ оштрафував три банки та тринадцять небанківських фінустанов за порушення фінмоніторингу

Реклама

Національний банк інформує про застосування до трьох банків та тринадцяти небанківських фінансових установ заходів впливу за порушення вимог законодавства у сфері фінмоніторингу та валютного законодавства у лютому 2024 року.

Заходи впливу застосовано до: 

Дізнайтеся більше про Комплаєнс-контроль в банках України

Слідкуєте за оновленнями у банківській сфері? Ця новинка для вас

До АТ "УКРПОШТА" застосували штраф у розмірі 17 387 053,00 грн за порушення вимог Закону про фінмоніторинг у частині невиконання обов'язку забезпечити належну організацію та проведення первинного фінансового моніторингу. Також оператор отримав письмове застереження за порушення порядку здійснення валютного нагляду, встановленого Національним банком, що полягає у невизначенні у внутрішніх документах (процедурах, програмах, положеннях, процесах) порядку організації здійснення валютних операцій з урахуванням ризик-орієнтованого підходу. 

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням. 

Штрафи також отримали:

ТОВ "ФК "ТАЙГЕР ІНВЕСТ" - у розмірі 2 532 666,55 грн за порушення, зокрема через невиконання установою обов'язку забезпечити обладнання приміщень окремих структурних підрозділів, у яких здійснюються операції з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, системою технологічного відеоконтролю за процесом обслуговування клієнтів.

ТОВ "АВЕНТУС УКРАЇНА" - у розмірі 1 428 327,20 грн за невиконання обов'язку забезпечити належну організацію та проведення первинного фінансового моніторингу та порушення у частині подання звітності.

ТОВ "МФК "АВЕРС" - у розмірі 1 400 000,00 грн, зокрема за порушення заборони відмовляти клієнту в здійсненні валютно-обмінних операцій з банкнотами іноземної валюти та невиконання обов'язку забезпечити обладнання приміщення, у якому здійснюються операції з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, системою технологічного відеоконтролю.

ТОВ "ПРЕМІУМ ФІНАНС" - штраф у розмірі 1 000 000,00 грн за порушення заборони відмовляти клієнту в здійсненні валютно-обмінних операцій з банкнотами іноземної валюти. 

ПрАТ "УФГ" - штраф у розмірі 600 000,00 грн за відсутність в окремому структурному підрозділі установи в доступному для огляду клієнтами місці контактної інформації установи, контактної інформації Національного банку. А також за порушення порядку проведення валютно-обмінних операцій, що полягало у здійсненні окремим структурним підрозділом установи валютно-обмінної операції без застосування РРО/програмного РРО та за відсутність на відділенні системи технологічного відеоконтролю, що має забезпечити наявність у відеоматеріалах інформації про час.

ТДВ "СК "ПРЕМ'ЄР ГАРАНТ ПРОФІ" - штраф у розмірі 595 000,00 грн за неналежне виконання установою обов'язку в повному обсязі подавати на запити Національного банку достовірну інформацію та/або документи, копії документів або витяги з документів, що стосуються виконання установою вимог законодавства у сфері фінмоніторингу. А також за недотримання вимог щодо змісту договорів, укладених з агентами та нездійснення установою стосовно клієнтів, кінцевим бенефіціарним власником яких є політично значуща особа, заходу щодо отримання дозволу керівника установи для встановлення ділових відносин.

ТОВ "ФК ПАРТНЕР"ТОВ "ФК "АКСІОМА" - штрафи у розмірі 500 000,00 грн кожній установі за порушення заборони відмовляти клієнту в здійсненні валютно-обмінних операцій. 

ТОВ "ФК "ЦЕНТРОФІНАНС" - штраф у розмірі 400 000,00 грн за невиконання установою обовязку забезпечити обладнання приміщення системою технологічного відеоконтролю, яка забезпечує технічну можливість надання на вимогу уповноважених працівників Національного банку доступу до перегляду даних відеоархіву та надання копії фрагмента даних відеоархіву за конкретний проміжок часу. 

ТОВ "ФІНАНСОВА УСТАНОВА ГГЛА" - штраф у розмірі 300 000,00 грн за порушення вимоги забезпечити обладнання приміщень системою технологічного відеоконтролю та здійснення валютно-обмінної операції без надання розрахункового документа. 

ТОВ "ФК МАГНАТ" - штраф у розмірі 50 000,00 грн за невиконання установою обов'язку забезпечити обладнання приміщення системою технологічного відеоконтролю, що має забезпечити наявність у відеоматеріалах інформації про час. 

ТОВ "ФК "ПРОФІНЕФ" - штраф у розмірі 17 000,00 грн за допущення суттєвих помилок в інформації (статистичній звітності) про валютні операції.

Як керівнику оцінити надійність нового контрагента чи потенційної угоди? Спробуйте перевірку компаній в LIGA360. Досьє на основі 400 публічних реєстрів, що включає історію перевірок, судові справи, наявність у санкційних списках, борги, тощо. Замовте LIGA360 прямо сьогодні, щоб бути впевненими у своїх бізнес-зв?язках.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини