Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Додатковий військовий збір та авансові внески для АЗС: Гетманцев розповів, як планується поповнювати бюджет

Реклама

Уряд має знайти внутрішні джерела для того, щоб акумулювати іще щонайменше 40 мільярдів на рік. Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев.

Наразі робоча група при Міністерстві фінансів і представники МВФ, Світового банку, НБУ, обговорюють два комплексні питання.  Перше - обсяг коштів, яких бракує. Друге - джерела додаткового ресурсу.

"Якщо уряд вирішить зупинитися на мінімально необхідних 0,5% ВВП, то джерелами будуть вже напрацьовані Мінфіном заходи - введення військового збору на певні операції - наприклад, купівлі/продажу автотранспортних засобів та ювелірних виробів. Йдеться і про авансові внески з податку на прибуток з автозаправних станцій - за прикладом того, що раніше зробили з обмінниками", - зазначив Гетманцев.

Крім податкових надходжень також ідеться і про неподаткові, зокрема, залучення до бюджету частини чистого прибутку підконтрольних державі підприємств.

"Якщо говорити про заощадження, то у нас є певний потенціал у скасуванні деяких пільг. При оновленні Меморандуму з МВФ у грудні минулого року ми домовилися про те, що Україна підготує оцінку ефективності податкових пільг, у тому числі їх «вартості» для бюджету, щоб вийти на єдиний підхід до реформ. Структурний орієнтир для виконання цього завдання - кінець липня 2024 року", - додав він.

Конкретніше про сумарний ефект від перегляду чинних податкових пільг можна буде говорити після проведеного аналізу у межах програми EFF.

Наприклад, може бути скасовано пільгу підприємствам Всеукраїнської організації інвалідів, які досі отримують відшкодування з ПДВ, сплачуючи цей податок за нульовою ставкою.

Одним з напрямів роботи може стати пошук макроекономічного балансу.

"Безперечно, ми розуміємо, що макрофінансова стабільність є перемогою України. Власне, в осяжній економічній історії не було жодної країни, яка б в умовах повномасштабної війни у її межах мала відносно стабільну валюту й настільки контрольовану інфляцію. Але разом із тим подальше уповільнення інфляції тягне за собою певні ризики і для бюджету, і для економіки держави у цілому", - зауважив Данило Гетманцев.

Він також підкреслив, що висока облікова ставка НБУ уже негативно впливає на розвиток економіки: "НБУ не повинен функціонувати "у вакуумі", потрібні певна командна робота з Кабінетом Міністрів, з Мінфіном і пошук найбільш збалансованих для країни рішень".

Великим ресурсом для державного бюджету також може стати перезавантаження митниці, реформа БЕБ та детінізація ринку тютюнової продукції.

Підприємці слідкують за змінами з LIGA360. Це рішення дозволяє моніторити всі важливі фактори, що можуть впливати на діяльність компанії. Слідкуйте за законодавчими змінами, реєстраційними змінами компаній, згадками в ЗМІ. Відчуйте повний контроль інформації з LIGA360. 

Нагадаємо, в Уряді планують запровадити додатковий військовий збір

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини