Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Європарламент ухвалив Закон про штучний інтелект

Реклама

Європейський парламент схвалив Закон про штучний інтелект. Документ встановлює зобов'язання для ШІ на основі його потенційних ризиків і рівня впливу.

Нові правила забороняють певні застосунки ШІ, які загрожують правам громадян, включно з системами біометричної категоризації на основі конфіденційних характеристик і нецільового збирання зображень обличчя з Інтернету або записів камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання облич. Розпізнавання емоцій на робочому місці та в школах, а також ШІ, який маніпулює людською поведінкою або використовує вразливі місця людей, також буде заборонено.

Використання біометричних систем ідентифікації (СІР) правоохоронними органами також заборонено, за винятком вичерпно перелічених і вузько визначених ситуацій. RBI «в реальному часі» може бути розгорнуто лише за умови дотримання суворих заходів безпеки, наприклад, його використання обмежене за часом і географічно, а також за умови спеціального попереднього судового або адміністративного дозволу. Такі види використання можуть включати, наприклад, цілеспрямований пошук зниклої особи або запобігання терористичному нападу. Використання таких систем постфактум вважається випадком використання з високим ризиком, який потребує судового дозволу, пов'язаного з кримінальним злочином.

Також передбачені чіткі зобов'язання для інших систем ШІ з високим рівнем ризику через їхню значну потенційну шкоду здоров'ю, безпеці, основним правам, навколишньому середовищу, демократії та верховенству права. Приклади використання штучного інтелекту з високим ризиком включають критичну інфраструктуру, освіту та професійну підготовку, працевлаштування, основні приватні та державні послуги (наприклад, охорона здоров'я, банки), певні системи правоохоронних органів, управління міграцією та кордонами, правосуддя та демократичні процеси (наприклад, вплив на вибори). Такі системи повинні оцінювати та зменшувати ризики, вести журнали використання, бути прозорими та точними та забезпечувати нагляд з боку людини. Громадяни матимуть право подавати скарги на системи ШІ та отримувати пояснення щодо рішень, заснованих на системах високого ризику ШІ, які впливають на їхні права.

Системи штучного інтелекту загального призначення (GPAI) і моделі GPAI, на яких вони базуються, мають відповідати певним вимогам щодо прозорості, включаючи дотримання законодавства ЄС про авторське право. Більш потужні моделі GPAI, які можуть створювати системні ризики, отримають додаткові вимоги, включаючи виконання оцінки моделі, оцінку та пом'якшення системних ризиків, а також звітування про інциденти.

Крім того, штучні або підроблені зображення, аудіо- чи відеоконтент («дипфейки») повинні бути чітко позначені як такі.

Закон після технічних уточнень має бути офіційно ухвалений Радою ЄС. Він набуде чинності через двадцять днів після його публікації в "Офіційному журналі" Євросоюзу і буде повністю застосовний через 24 місяці після набрання чинності, за винятком окремих положень.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Застосування штучного інтелекту у бізнес-процесах: правовий аспект

Права на об'єкти, створені за допомогою штучного інтелекту

Правове регулювання штучного інтелекту: міжнародний досвід та українські перспективи

Розроблено дорожню карту регулювання штучного інтелекту в Україні

Як українському бізнесу орієнтуватися в регуляторному ландшафті ЄС: комплексний огляд захисту даних, кібербезпеки та цифрової безпеки

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини