Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що запропонує Україна як майбутній член ЄС: Шмигаль назвав п'ять ключових секторів

Реклама

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв'ю Euractiv назвав п'ять секторів в яких Україна сподівається заявити про себе як майбутній член Європейського Союзу. Це - оборона, енергетика, сільське господарство, сировина та цифрові технології.

«Подивіться на наш оборонно-військовий сектор - Україна є центром військових і оборонних технологій, виробляє нове високотехнологічне обладнання, і ми маємо потенціал бути європейським щитом, європейським арсеналом і посилювати обороноздатність ЄС», - сказав Шмигаль.

Україна також може бути енергетичним центром і «газовою безпекою» для Європи, припустив Шмигаль.

«Ми пережили дві дуже важкі зими, коли росія тероризувала нашу енергетичну інфраструктуру, але ми все ще маємо надлишок в нашій енергетичній системі, і ми можемо постачати чисту зелену енергію на європейський ринок», - сказав Шмигаль.

Крім того, Україна має одні з найбільших на континенті підземні сховища газу, 33 мільярди кубометрів, у дуже безпечних умовах, якими вже зараз користуються багато європейських компаній.

Шмигаль підкреслив, що Україна також може «привнести більше стабільності на світовий продовольчий ринок, а разом з нами ЄС може бути сильним геополітичним гравцем, коли йдеться про продовольчу стабільність і безпеку у світі».

Прем'єр-міністр України відкинув побоювання, що деякі країни-члени ЄС можуть бажати повільного прогресу через поточні занепокоєння щодо звинувачень у нечесній торговельній практиці.

"Ми не маємо наміру створювати недобросовісну конкуренцію з нашими сусідами, європейськими країнами та європейськими фермерами", - підкреслив Шмигаль.

Через це Україна закликає Європейську комісію відкрити переговорний процес із сільськогосподарським підрозділом, щоб прискорити узгодження правил і норм.

Він додав, що Київ буде готовий конкурувати за правилами ЄС і буде «готовий до спілкування, до переговорів і до компромісів».

«Це принесе всім нам абсолютно чітке розуміння того, що Україна не шкодить жодному європейському фермеру», - сказав Шмигаль.

Він зазначив, що лише 5% сільськогосподарської продукції України зараз проходить транзитом через Польщу та сусідні країни. Натомість понад 90% українського аграрного експорту йшло б Чорноморським коридором.

Київ також запропонував Польщі, Румунії та Словаччині відкрити можливість спільних митниць на пунктах пропуску та обмінюватися базами даних для більш прозорої спільної статистики.

Крім того, Київ прагне розвивати з європейськими інвесторами виробництво та переробку сировини та природних ресурсів.

Україна володіє 5% світових сировинних і природних ресурсів, включаючи 22 із 30 найважливіших сировинних ресурсів, вирішальних для європейського виробництва, таких як літій, кобальт і титан.

«Ми [також] маємо дуже хороші технології для кіберзахисту завдяки нашій гібридній війні з росією, що може бути корисним для ЄС для підвищення безпеки та стабільності в кіберзахисті в цифровій сфері», - сказав Шмигаль.

Прем'єр також підтвердив прагнення України розпочати переговори про вступ із ЄС у першому півріччі 2024 року.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини