Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Комплаєнс-регулятори ЄС

21 березня 2024, 15:00
90
0
Автор:
Реклама

ЄС здійснює захист своєї фінансової системи і своїх громадян від відмивання грошей та фінансування тероризму. Поточна структура комплаєнс-регулювання передбачає різні органи влади в усьому ЄС, з різними наглядовими завданнями, повноваженнями та відповідальністю. Крім контролюючих органів до системи регулювання комплаєнс-діяльності належать підрозділи фінансової розвідки - державні органи фінансового моніторингу, які несуть відповідальність за отримання й аналіз повідомлень про підозрілі операції, отримані від установ.

Європейська комісія

Європейська комісія здійснює оцінку комплаєнс-ризиків з метою виявлення та реагування на негативні тенденції, що впливають на внутрішній ринок ЄС. Вона сприяє прийняттю глобальних рішень для реагування на ці загрози на міжнародному рівні.

Європейський Союз ухвалив надійне законодавство для боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму, що також сприяє міжнародним зусиллям протидії у цій сфері. Комісія зі свого боку забезпечує ефективне застосування цього законодавства шляхом контролю його виконання членами ЄС та взаємодії з мережами правоохоронних органів.

Боротьба з фінансовими злочинами має важливе значення для цілісності фінансових ринків ЄС. Робота Комісії починається з ефективних правил та послідовного їх упровадження в усьому ЄС.

На рівні ЄС Єврокомісія ухвалила амбітний пакет боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму у 2021 році, який об'єднує правила в усьому ЄС, щоб між державами-членами не було законодавчих прогалин. Він також пропонує створити новий орган ЄС - Управління з протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму (AMLA), який буде центральним органом, який координуватиме національні компетентні органи, що діють у сфері запобігання відмиванню грошей та фінансуванню тероризму, а саме наглядових органів з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму та підрозділів фінансового моніторингу.

Спробуйте перше рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням.

EBA

Європейський банківський регулятор (EBA) має свої керівні принципи, у яких визначено роль та обов'язки спеціаліста з питань боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму, а також органу управління кредитними або фінансовими установами. Ці керівні принципи мають на меті забезпечити спільне тлумачення й адекватну імплементацію механізмів внутрішнього управління за цим напрямом на всій території ЄС відповідно до вимог Директив ЄС про запобігання використанню фінансової системи з метою відмивання грошей або фінансування тероризму.

ЕВА також визначає, якою має бути правова база Європейського Союзу, та надає поправки для усунення вразливостей, пов'язаних із розбіжностями в національних підходах і прогалинах в ЄС з протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму. Вона рекомендує Комісії, наприклад, створити єдину інструкцію загальних правил підтримки та впровадження пропорційного та ефективного режиму, заснованого на оцінці ризиків ЄС у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

Регулятор зобов'язаний забезпечити цілісність, прозорість та впорядковане функціонування фінансових ринків. У межах цього мандату ЕВА працює над запобіганням використанню фінансової системи з метою відмивання грошей та фінансування тероризму. Свої функції у цій сфері він виконує шляхом:

  • керівництва, розробки політики у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму та підтримки її ефективної імплементації компетентними органами та фінансовими установами в усьому ЄС з метою сприяння ефективному ризик-орієнтованому підходу;

  • координації в ЄС та за його межами ефективного співробітництва та обміну інформацією між усіма відповідними органами таким чином, щоб сприяти розвитку розуміння ризиків, посилення нагляду на основі оцінки ризиків, забезпечення оперативного реагування на ризики, що виникають, на єдиному ринку та забезпечити ефективний нагляд за міжнародними фінансовими установами;

  • моніторингу впровадження політик і стандартів ЄС у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму для виявлення вразливостей.

AMLA

У 2021 році в межах свого ширшого пакета ЄС з протидії відмиванню грошей Європейська комісія запропонувала створити новий орган - AMLA, який здійснюватиме захист фінансової системи ЄС від загроз відмивання грошей та фінансування тероризму. У своєму зверненні у вересні 2022 року представники назвали AMLA організацією, що змінює правила гри, і визначили низку функцій, які вона виконуватиме, включаючи нагляд за міжнародними органами фінансового сектору з високим рівнем ризику та створення спільної наглядової групи з місцевими національними регуляторами. AMLA заплановано впровадити у 2024 році. Створення AMLA не замінить наявні національні органи влади з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, але сприятиме створенню синхронної системи нагляду в усьому блоці ЄС.

Існування нового такого підрозділу ЄС трансформує нагляд за боротьбою з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму в ЄС та посилить співпрацю між підрозділами фінансової розвідки.

AMLA буде центральним регулятором, який координуватиме державні національні комплаєнс-підрозділи для забезпечення правильного і послідовного застосування правил ЄС. У фінансовому секторі ця організація здійснюватиме безпосередній нагляд за тими суб'єктами фінансового сектору, які зазнають найбільшого ризику відмивання грошей та фінансування тероризму.

AMLA також надаватиме підтримку підрозділам фінансової розвідки в покращенні їх аналітичного потенціалу щодо незаконних потоків і зробить фінансову розвідку ключовим джерелом для правоохоронних органів. Орган сприятиме співробітництву, у тому числі шляхом установлення стандартів звітності та обміну інформацією, підтримуючи спільний операційний аналіз.

Як ефективніше виконувати комплаєнс-процедури для бізнесу? З новим рішенням LIGA360. Контролюйте дотримання вимог законодавства, здійснюйте due dilligence та AML/KYC перевірки, моніторте репутацію вашої компанії та партнерів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини