Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін вдосконалив низку положень щодо системи публічних закупівель

Реклама

Кабінет Міністрів вдосконалив низку положень щодо функціонування системи публічних закупівель. Відповідну постанову ухвалено на засіданні Уряду 2 квітня 2024 року, повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Згідно з документом, Держагентству відновлення та розвитку інфраструктури надано можливість створити централізовану закупівельну організацію (ЦЗО) для робіт і послуг.

«Постанова Уряду надає можливість Держагентству відновлення та розвитку інфраструктури України створити централізовану закупівельну організацію, яка буде проводити закупівлі робіт та послуг в інтересах замовників, підпорядкованих Держагенству, шляхом проведення відкритих торгів та закупівель за рамковими угодами. Надалі Кабмін буде визначати перелік робіт та послуг, а також перелік замовників, для яких закупівля через централізовану закупівельну організацію стане обов'язковою», - пояснила заступниця Міністра економіки Надія Бігун.

Також зміни вносяться до особливостей закупівель, які направлені на удосконалення здійснення публічних закупівель.

Зокрема, розмежовується строк оприлюднення в електронній системі закупівель оголошення про проведення відкритих торгів та тендерної документації для товарів, послуг та робіт. Для товарів і послуг мінімальний строк залишається 7 днів, а для робіт збільшується до 14 днів. Пов'язано це з тим, що закупівлі робіт технологічно складніші, тому потребують від учасників більше часу та ресурсів для оцінки вартості пропозиції та формування документів для участі в закупівлі.

Крім того, замовникам повертається право здійснювати публічні закупівлі товарів, послуг, робіт, незалежно від їх вартості, шляхом застосування відкритих торгів із публікацією оголошення англійською мовою, що покращить умови участі в закупівлях іноземним партнерам.

Ще одне нововведення стосується уникнення дискримінації учасників. Відповідно до постанови, замовники не можуть в тендерній документації встановлювати вимоги, що обмежують нижню межу ціни тендерної пропозиції учасника процедури. Ця норма покликана прибрати маніпуляції з боку державних замовників, які мали місце на закупівлях електроенергії.

Добірка матеріалів про публічні закупівлі - у LIGA360. Отримай 400 документів для бізнесу, щоб брати участь в публічних закупівлях й тендерах та знати про зміни воєнного часу. Замов презентацію прямо сьогодні.

У квітні діє спеціальна пропозиція на преміум-рішення LIGA 360. Отримайте максимум переваг для юриста чи бухгалтера - економте до 50% вартості тарифу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини