Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новації Закону про мобілізацію: обов’язки військовозобов'язаних громадян

Реклама

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про мобілізацію № 10449 в редакції Комітету. Поки текст Закону не оприлюднено, отже продовжуємо досліджувати порівняльну таблицю та враховані правки.

Ми вже розповіли, як за новим Законом суди розглядатимуть позови ТЦК щодо обмеження громадян у праві керування транспортним засобом, а також новації бронювання працівників.

Розбираємо, які нові обов'язки військовозобов'язаних громадян встановлює Закон.

1. Запровадження обов'язкового проходження медичного огляду для всіх військовозобов'язаних.

2. Громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку реєструють свій електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста;

3. Військовозобов'язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов'язані уточнити свої облікові дані через ЦНАП, або електронний кабінет, або у ТЦК за місцем свого перебування або знаходження.

5. Чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ та пред'являти його за вимогою уповноваженого представника ТЦК або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

5. Громадяни України, які підлягають взяттю на військовий облік, перебувають на військовому обліку призовників або у запасі ЗСУ, у запасі СБУ, розвідувальних органів України чи проходять службу у військовому резерві, зобов'язані також уточнити свої облікові дані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою.

6. Призовники, яким надано відстрочку від направлення для проходження базової військової служби, у зв'язку з навчанням у закладах освіти або через сімейні обставини зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) ТЦК документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

7. Призовники, військовозобов'язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік.

8. Громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу в Нацполіції, ДБР, Службі судової охорони, БЕБ, ДСНС, Державній кримінально-виконавчій службі України, НАБУ, органах прокуратури, ДПС, Держмитслужби, зобов'язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов'язаних у ТЦК за своїм місцем проживання;

9. Громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов'язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом, уточнити адресу проживання, номери засобів зв'язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

10. Звільнені зі служби громадяни чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають спеціальні звання (класні чини), в тому числі у зв'язку із виходом на пенсію, з МВС, НАБУ, Нацполіції , ДБР, органів та підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України, Служби судової охорони, органів прокуратури, ДПС, Держмитслужби, БЕБ зобов'язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов'язаних у ТЦК за своїм місцем проживання;

11. Громадяни України, які були зняті з військового обліку у зв'язку із вибуттям за межі України на строк більше трьох місяців, зобов'язані протягом 30 днів з дати набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України, що визначає особливості ведення військового обліку громадян України, які постійно або тимчасово перебувають за кордоном, стати на військовий облік громадян України;

12. Вчинення консульських дій у закордонних дипломатичних установах України в умовах воєнного стану за заявами громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які не оновили персональні дані у строки, визначені цим Законом, здійснюється за умови одночасного їх оновлення.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

У квітні діє спеціальна пропозиція на преміум-рішення LIGA 360. Отримайте максимум переваг для юриста чи бухгалтера - економте до 50% вартості тарифу. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини