Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новації Закону про мобілізацію: як суди розглядатимуть позови ТЦК щодо обмеження громадян у праві керування транспортним засобом

Реклама

Рада 11 квітня ухвалила в цілому законопроект про мобілізацію № 10449 в редакції Комітету.

Серед низки ухвалених правок є новації щодо заходів впливу до порушників правил військового обліку, а саме обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом.

Для цього:

  • керівник ТЦК звертається до поліції щодо затримання та доставлення такого громадянина до ТЦК;

  • в разі отримання письмової відповіді від поліції про неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення, керівник ТЦК протягом 5 днів надсилає громадянину рекомендованим листом вимогу про виконання обов'язку;

  • громадянину дається 10 днів на добровільне виконання вимог, зазначених у документі;

  • якщо громадянин не виконав вимоги, у такому разі ТЦК звертається до суду з приводу тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації - на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Що робитиме суд?

В ухваленому Законі передбачено зміни до Кодексу адміністративного судочинства України. Так, до підсудності місцевих загальних судів віднесено адміністративні справи за позовними заявами ТЦК з приводу тимчасового обмеження громадян України у праві керування транспортним засобом під час мобілізації.

По цих справах суд негайно повідомлятиме відповідача та інших учасників шляхом направлення тексту повістки до електронного кабінету, а за його відсутності - кур'єром або за відомими суду номером телефону, факсу, електронною поштою чи іншим технічним засобом зв'язку.

Кодекс доповнено статтею 283-2, якою встановлено особливості провадження у справах за такими позовними заявами ТЦК, зокрема:

  • позов подається до суду першої інстанції протягом 30 днів з дня виникнення підстав, що дають ТЦК право на пред'явлення позовних вимог;

  • позов подається у письмовій формі та повинен містити:

- найменування суду першої інстанції, до якого подається позов;

- повне найменування позивача, його місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв'язку, адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

- ім'я (прізвище, ім'я та по батькові) відповідача, його місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків за його наявності або номер і серія паспорта (якщо такі відомості відомі позивачу), відомі номери засобів зв'язку, адреси електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

- зміст вимог і виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; перелік документів та інших доказів, що додаються до позову;

- власне письмове підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- підпис уповноваженої особи позивача та докази на підтвердження її повноважень;

- докази надсилання копії позову та копій доданих документів відповідачу, з урахуванням положень статті 44 цього Кодексу.

  • у разі недотримання вимог до заяви суд залишає позов без руху та надає позивачу строк, але не більше ніж 10 днів, для усунення недоліків. Невиконання вимог суду в установлений строк тягне за собою повернення позову та доданих до нього документів. Повернення позову не є перешкодою для повторного звернення з ним до суду після усунення його недоліків.

  • питання про відкриття провадження в адміністративній справі суд вирішує протягом 5 днів з дня надходження до адміністративного суду позовної заяви.

  • суд розглядає позов протягом 30 днів з дня відкриття провадження у справі, а за ініціативою суду чи клопотанням сторони - з проведенням судового засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає її розгляду.

  • суд відмовляє у задоволенні заявлених позивачем вимог у разі, якщо позивач не доведе існування обставин та вжиття заходів, передбачених Законом, а саме:

- невиконання особою під час мобілізації обов'язків, передбачених частиною третьою статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», та вчинення нею адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тобто порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, а також нез'явлення на збірні пункти, до військових частин, неуточнення громадянами облікових даних протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації та ін;

- неможливість здійснити адміністративне затримання та доставлення такої особи до ТЦК органами та підрозділами, що входять до системи поліції;

- вручення такій особі вимоги ТЦК про виконання обов'язку (обов'язків);

- невиконання такою особою зазначеного у вимозі обов'язку (обов'язків).

Суд також відмовляє у задоволенні вимоги щодо тимчасового обмеження особи у праві керування транспортним засобом під час мобілізації, якщо:

  • встановлення такого обмеження позбавляє особу основного законного джерела засобів для існування;

  • особа використовує транспортний засіб у зв'язку з інвалідністю чи перебуванням на її утриманні особи з інвалідністю I, II групи, визнаної в установленому порядку, або дитини з інвалідністю.

Суд закриває провадження у справі у разі виконання вимоги територіального центру комплектування та соціальної підтримки про виконання обов'язку (обов'язків) військовозобов'язаним, резервістом або у разі її відкликання.

Тимчасові обмеження у праві керування транспортним засобом встановлюються на строк до виконання або відкликання вимоги ТЦК.

Рішення суду підлягають негайному виконанню в порядку, встановленому законом.

Апеляційні скарги можуть бути подані протягом 15 днів з дня їх проголошення.

Подання апеляційної скарги на рішення суду у справах, визначених цією статтею, не перешкоджає його виконанню.

Суд апеляційної інстанції розглядає справу у 15-денний строк з дня відкриття апеляційного провадження. Рішення суду апеляційної інстанції може бути оскаржено в касаційному порядку.

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Економте до 50% на преміум-рішеннях LIGA 360 для юриста та бухгалтера. Детальніше за посиланням. 

Быльше про правки Комітету - читайте тут

Про основні зміни, запропоновані проєктом ми писали раніше

Також нагадаємо, що вчора ВР прийняла за основу проєкти про мобілізацію в'язнів та про відповідальність за порушення військового обліку та мобілізації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини