Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Аграрії просять продовжити чинні бронювання військовозобов’язаних працівників на 3 місяці

Реклама

Українська зернова асоціація звернулась до уряду з проханням продовжити чинні бронювання військовозобов'язаних на 3 місяці до врегулювання нормативної бази відповідно до нового Закону про мобілізацію. Про це повідомляється на сайті УЗА.

Також в асоціації просять підтримати ініціативу економічного бронювання та можливість автоматичної пролонгації бронювання військовозобов'язаних.

В УЗА нагадали, з 18 травня 2024 року набирає чинності Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», який передбачає зміни в законодавстві щодо бронювання військовозобов'язаних.

Оскільки наразі відсутня оновлена постанова Кабінету Міністрів про бронювання, а для впровадження нових змін потрібен час, аграрії занепокоєні, що травневі зміни законодавства бронювання унеможливлять продовження бронювання працівників за новим порядком.

Агровиробники зазначають, що частина чинних бронювань завершаться в травні, а оформити нове бронювання поки неможливо, відповідно, робота більшості критичних для продовольчої та економічної безпеки держави підприємств опиниться під загрозою.

Також УЗА звертають увагу, що четвертий цикл бронювання призвів до відтоку військовозобов'язаних із прозорих компаній з офіційним працевлаштуванням, які офіційно вручають всі повістки з ТЦК.

«Працівники таких прозорих компаній із офіційним працевлаштуванням звільняються через неможливість забезпечити безперервність бронювання», - пояснюють в асоціації.

На думку аграріїв, потрібно консолідувати зусилля для запобігання переходу економіки в тінь, адже це негативно відображається не тільки на підприємствах, але й бюджеті країни.

«З огляду на складність технологічних та виробничих процесів, наразі дуже важливо забронювати для підприємств вже наявних та підготовлених працівників, призов на військову службу яких суттєво вплине на кількісні та якісні показники діяльності підприємства. Втрата таких працівників може призвести до збільшення ризиків внутрішньої загрози продовольчій та економічній безпеці держави та може вплинути на зниження рівня забезпечення продовольством потреб Збройних сил України, інших військових формувань та населення в умовах воєнного стану», - наголошується у зверненні.

В УЗА сподіваються на врахування думки зернової галузі, підприємства якої продовжують інвестувати в операційну діяльність, обладнання, науково-дослідницьку роботу в полі, сплачують податки та залежні від стабільного забезпечення виробничого процесу кваліфікованими кадрами протягом усього календарного року.

Як бізнесу діяти правильно в умовах воєнного часу? Завдяки LIGA360. Система доповнена новими розділами й інструментами, де зібрані зміни законодавства, новини й аналітика, консультації. Знаходь відповіді та слідкуй за змінами щодня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини