Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк оновив порядок визначення юросіб, що є критично важливими для функціонування економіки

Реклама

НБУ постановою від 2 травня 2024 року № 55 вніс зміни до Положення про порядок визначення Національним банком України юридичних осіб, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Зокрема уточнюються окремі критерії, за умови відповідності яким установи не можуть бути визначені такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, зокрема у разі, якщо Нацбанком прийнято рішення про:

  • визнання ділової репутації установи, її власників істотної участі та/або керівників, головного бухгалтера, ключових осіб, керівника підрозділу інкасації, керівника підрозділу з оброблення та зберігання готівки небездоганною;

  • невідповідність керівника, ключової особи, головного бухгалтера, керівника підрозділу інкасації, керівника підрозділу з оброблення та зберігання готівки та/або власників істотної участі установи вимогам щодо ділової репутації.

Перелік важливих установ затверджується наказом Національного банку за підписом Голови Національного банку або особи, яка виконує його обов'язки.

Крім того, установа визначається такою, що має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади, за умови, якщо вона є учасником платіжного ринку, яку відповідно до Закону України "Про платіжні послуги" та нормативно-правових актів Національного банку віднесено за результатами діяльності впродовж року, що передує року, у якому приймається рішення про визначення установи такою, що має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади (було - 2022 року) до системно важливих або важливих платіжних систем, важливих учасників платіжних систем і важливих технологічних операторів, а також, якщо її діяльність безпосередньо пов'язана з обслуговуванням банківських автоматів, платіжних терміналів, виконанням міжбанківських платіжних операцій в обсягах не менших ніж 50 % (було 35%) від кількості відповідних пристроїв / операцій системно важливого банку.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини