Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відновлено надання конcульських послуг чоловікам призовного віку: роз'яснення МЗС

Реклама

Міністерство закордонних справ України дало розпорядження закордонним дипломатичним установам із 18 травня відновити прийом заяв на вчинення консульських дій для чоловіків призовного віку, що був призупинений 23 квітня. Про це йдеться у роз'ясненні, оприлюдненому на сайті МЗС.

У міністерстві зазначили, що за кілька тижнів технічної паузи актуалізували нормативні документи та внесли зміни до алгоритмів інформаційно-комунікаційних систем, що дозволило привести консульську діяльність у відповідність до нового Закону про мобілізацію.

Так, з 18 травня чоловіки віком 18-60 років, які тимчасово перебувають за кордоном, можуть подати заяви на отримання консульських послуг.

Разом із документами, які необхідні для отримання обраної консульської послуги, такі заявники повинні також подати свій військово-обліковий документ у паперовому (ВОД) або електронному вигляді (е-ВОД).

У МЗС звертають увагу, що паперовий документ можна буде подавати лише до початку роботи електронного кабінету призовника, в якому кожен зможе самостійно сформувати електронний документ.

Паперовим військово-обліковим документом є посвідчення про приписку до призовної дільниці (видається призовникам) або військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (видається військовозобов'язаним).

Таким чином, призовникам потрібно мати посвідчення про приписку до призовної дільниці, а військовозобов'язаним і військовослужбовцям - військовий квиток або тимчасове посвідчення.

Паперові військово-облікові документи діятимуть лише до моменту запуску електронного кабінету призовника. Після його запуску діятимуть електронні військово-облікові документи, які кожен заявник зможе самостійно сформувати онлайн в електронному кабінеті.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Електронний військово-обліковий документ (е-ВОД) - це електронний документ, який відображається у застосунку на смартфоні користувача та містить перевірені дані з Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Починаючи з 18 червня його можна сформувати самостійно після актуалізації власних даних в електронному кабінеті призовника.

Для отримання консульської послуги електронний військово-обліковий документ має бути достовірним і актуальним, тобто сформованим не раніше, ніж за 3 дні до звернення до консульської установи. Якщо документ старіший за 3 дні, перед зверненням слід заново сформувати його в електронному кабінеті призовника.

Зісканувавши код зі смартфона заявника консул зможе у режимі реального часу отримати підтвердження актуальності військово-облікових даних заявника та можливості отримати консульську послугу.

У випадку, коли електронний кабінет призовника ще не запрацював, але і паперового документа немає, громадянин України може скористатися тимчасовою альтернативною опцією: стати на тимчасовий консульський облік чи оновити свої дані консульського обліку, і тоді подати заяву на отримання консульської послуги, не маючи електронного чи паперового військово-облікового документа.

У такому разі не потрібно робити окремий запис в електронній черзі на подання документів для взяття на тимчасовий консульський облік або оновлення даних консульського обліку (такі документи подаються у рамках запису в електронну чергу на відповідну консульську послугу разом із пакетом необхідних для її отримання документів).

У разі наявності дозволу на проживання в іноземній державі, громадянин має також додати копію такого дозволу до документів для взяття на облік.

У міністерстві наголошують, що така процедура є тимчасовою і діятиме лише до моменту, коли в електронному кабінеті призовника з'явиться можливість самостійного формування електронного військово-облікового документа. З цього моменту прийняття на облік або оновлення даних консульського обліку вже не буде замінювати собою вимогу надання електронного військово-облікового документа.

Паперовий чи електронний військово-обліковий документ для отримання консульських послуг можна не подавати у трьох випадках:

  • якщо йдеться про оформлення посвідчення особи на повернення в Україну («білий паспорт»);

  • коли консульська дія вчиняється в інтересах дитини, другий з батьків якої є іноземцем або особою без громадянства;

  • якщо за консульською послугою звертається арештований або позбавлений волі заявник.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини