Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк планує обмежити карткові перекази і запровадити ліміти на операції р2р

Реклама

Національний банк готує проєкт рішення щодо обмеження карткових переказів і запровадження граничних лімітів переказу грошей з карти на карту між фізичними особами (так звані операції р2р, person-to-person). Про це повідомили представникам медіа у НБУ, передає LIGA.net.

Планується, що ліміти на вихідні р2р-перекази можуть скласти 100 000 грн та 30 операцій на місяць для одного рахунку.

Обмеження мають намір впровадити впродовж місяця. Вони базуватимуться на квітневому рішенні РНБО щодо протидії нелегальному гральному бізнесу.

"Розглядаємо можливість впровадити рамки для вихідних р2р-переказів з рахунків фізосіб в 100 тис. грн на місяць та обмежити кількість таких переказів 30 впродовж місяця. За нашими розрахунками, 95% клієнтів банків цих обмежень навіть не помітять. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче", - зазначив на зустрічі зі ЗМІ заступник голови НБУ Дмитро Олійник.

Вхідні транзакції обмежувати не планують, щоб не ускладнювати діяльність, зокрема, волонтерам.

При наявності підстав та підтверджень, ліміти, як виключення, можуть збільшувати.

За даними Нацбанку, обсяги подібних тіньових переказів можуть складати мільярди гривень. При цьому використовуються картки фізосіб, які свідомо надають зловмисникам свої персональні дані для цього. Потім через картки пенсіонерів чи студентів з місячним доходом у кілька тисяч гривень можуть проводити нехарактерні платіжні операції на мільйони гривень за день.

В перспективі, після зміни законодавства, можливе створення реєстрів карток, які використовували для таких операцій.

Також, в рамках протидії тіньовим платежам регулятор планує ввести для фінкомпаній вимоги щодо наявності уставного капіталу, який буде прив'язаний до відсотків операцій від суми платежів.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини