Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд схвалив Бюджетну декларацію на 2025—2027 роки

Реклама

Кабмін постановою від 28 червня 2024 року № 751 схвалив Бюджетну декларацію на 2025-2027.

Уряд планує спрямувати зусилля на відновлення національної економіки відповідно до розробленого разом з міжнародними партнерами плану впровадження реформ, спрямованих на покращення умов ведення бізнесу та зменшення регуляторних бар'єрів, подальше поширення диджиталізації та створення ефективної фінансової та інституційної інфраструктури розвитку бізнесу, розвиток транскордонного співробітництва.

Реформи також буде спрямовано на підтримку малого і середнього підприємництва, зокрема шляхом спрощення доступу до фінансів та зменшення витрат бізнесу.

У середньостроковому періоді очікується прискорення економічного зростання ВВП з 2,7 відсотка у 2025 році до 6,2 відсотка в 2027 році.

На прогнозному горизонті 2025-2027 років темпи зростання споживчих цін на внутрішньому ринку поступово сповільнюватимуться із очікуваним досягненням 5,9 відсотка грудень до грудня попереднього року в 2027 році.

Курс гривні:
2025: 45 грн /дол
2026: 46,5 грн / дол
2027: 46,4 грн / дол

Пріоритетом податкової політики Уряду є забезпечення стабільних податкових надходжень, необхідних для фінансування першочергових витрат, впровадження сучасних цифрових рішень податкового адміністрування та виконання міжнародних зобов'язань України в частині податкової політики. Буде продовжено утримання від запровадження будь-яких податкових та адміністративних заходів, які можуть негативно вплинути на базу податкових надходжень.

Водночас для стабільного та безперервного фінансування першочергових потреб у сфері безпеки та оборони держави від збройної агресії необхідним є розроблення додаткового пакета заходів на 2025- 2027 роки з огляду на пріоритетні завдання податкової політики на відповідні роки, які б забезпечили державні фінанси ресурсом в обсязі близько 340 млрд. гривень щороку.

Основним завданням митної політики на середньостроковий період є передбачувана та прогнозована митна система на основі практики ЄС, яка стимулює підвищення якості провадження зовнішньоекономічної діяльності в Україні, забезпечує баланс безпекової функції митниці та партнерських відносин з бізнесом, інтеграцію українських підприємств у міжнародні ланцюги постачання товарів.

Прогнозні розміри прожиткового мінімуму на 2025-2027 роки встановлено на рівні 2024 року. Розмір мінімальної заробітної плати також буде на рівні 2024 року та становитиме 8000 гривень.

До основних фіскальних ризиків віднесли, зокрема:

  • невизначеність щодо тривалості та інтенсивності військових дій;

  • запровадження обмежувальних заходів з боку країн-сусідів на імпорт / транзит українських сільськогосподарських товарів;

  • блокада морських портів України, ракетні удари по портовій інфраструктурі;

  • демографічна криза, нестача трудових ресурсів;

  • послаблення або затримка фінансової підтримки України із сторони міжнародних партнерів;

  • системне скорочення основного капіталу через фізичну руйнацію підприємств, об'єктів інфраструктури, а також внаслідок неможливості повноцінного використання в економіці значної частини території, яка зазнала окупації та руйнівних наслідків проведення активних бойових дій;

  • отримання низького врожаю зернових культур у середньостроковій перспективі;

  • прискорення інфляційних процесів та інші.

Нова LIGA360 змінює підходи в роботі з інформацією. Відтепер всі джерела даних в єдиному комплексному продукті: законодавство, судові рішення, аналітика, реєстри, санкційні списки та медіа. Замов індивідуальну презентацію прямо зараз. 

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Твоя знижка на нову LIGA360 для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини