Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроєкт про економічне бронювання планують винести на голосування у Раду до кінця липня

Реклама

Законопроєкт про економічне бронювання військовозобов'язаних від мобілізації планують винести на голосування у Верховній Раді в першому читанні до кінця липня. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

За його словами, наразі у Парламенті зареєстровано три законопроєкти, але на розгляд винесуть лише один. Який саме - профільний комітет визначить за кілька тижнів.

Дмитро Наталуха зазначив, що основною моделлю економічного бронювання на сьогодні є бронювання працівників за 20 тисяч 400 гривень додаткового військового податку в місяць.

Таке бронювання не передбачає прив'язки до заробітної плати та професії. Водночас, у претендента на бронювання не має бути податкових боргів.

Хочеш дізнатися секрети успішної роботи з інформацією? Замов презентацію нової LIGA360. Дані та джерела для всієї команди: топменеджерів, юристів, бухгалтерів, HR, комплаєнс-фахівців і не тільки.

Роботодавець - ФОП також отримає можливість забронювати себе. Для цього потрібно бути зареєстрованою фізичною особою - підприємцем, як мінімум за 6 місяців до ухвалення закону. Друга умова - дохід ФОПа за попередній звітний період має складати не менше, ніж три місяці бронювання, тобто - 60 тисяч гривень.

"Це ще одна умова, яка може гарантувати, що у вас є фінансова спроможність, і що ви не з-під подушки дістаєте 20 тисяч гривень і бронюєтесь. Ці дві умови мають убезпечити, щоб не зловживали економічним бронюванням себе чи інших співробітників", - пояснив голова комітету.

Він уточнив, що економічно забронювати можна лише 50% працівників. Для цього роботодавець повинен подати онлайн-заявку, у якій буде зазначено перелік працівників та фінансовий звіт за останні пів року. Після цього податкова перевірятиме відсутність фінансових та податкових заборгованостей.

Нардеп додав, що підприємства, які підпадають під стратегічне бронювання, відповідаючи критеріям постанов Кабміну № 76 та № 45 - забронювати додатково працівників за гроші не зможуть.

Нагадаємо, у Верховній Раді зареєстровано три законопроєкти про економічне бронювання.

Перший законопроєкт (№ 11331) пропонує щомісяця за кожного заброньованого платити 20 400 грн військового збору.

Другий (№ 11331-1) передбачає бронювати за рівнем зарплати понад 36 336 грн.

Третім (№ 11331-2) пропонується бронювання за змішаною моделлю: 36 336 грн зарплати для найманого працівника та 20 400 грн військового збору для ФОП. При цьому ФОП має бути зареєстрованим не менше ніж за шість місяців до набрання чинності законом, а його дохід повинен перевищувати трикратний розмір збору за бронювання військовозобов'язаних (61 200 грн).

Більше ліцензій - більше економії. Замов єдину комплексну платформу LIGA360 для всієї команди за найнижчою ціною. Дізнатися більше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини