Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Cтан та потреби бізнесу в умовах війни - результати дослідження

Реклама

Близько 36% опитаних підприємців у межах дослідження про стан бізнесу в Україні в умовах повномасштабного вторгнення вважають, що стан їхнього бізнесу покращиться. Про це свідчать результати дослідження проведеного в межах проєкту Програми розвитку ООН (UNDP) «Підтримка України».

1. Стан ділового середовища

Індекс активності бізнесу UBI (Ukrainian Business Index) станом на травень 2024 року становить 43,7 (зі 100 можливих). Індекс зріс у порівнянні з попередньою хвилею дослідження (38,1), і формує новий локальний максимум (попередній максимум зафіксовано в серпні 2023 року (38,2)), проте залишається в зоні негативних очікувань. 

2. Робота підприємств

Початок повномасштабного вторгнення мав суттєвий негативний вплив на роботу бізнесу. Якщо до вторгнення п'ята частина бізнесу (22,3%) оцінювала свій фінансово економічний стан як задовільний чи поганий, то станом на травень 2024 року таких компаній 41,6%.

Компанії зі стриманим оптимізмом дивляться на перспективи зміни фінансово-економічного стану підприємства. 36,1% респондентів зазначили, що стан підприємств покращиться або суттєво покращиться. 32,3% вважають, що ситуація залишатиметься стабільною. На ймовірність погіршення або значного погіршення фінансово-економічного стану вказали 31,6% респондентів. 

Вся інформація для твоєї компанії - тепер в єдиному продукті LIGA360. Збільшуй швидкість виявлення бізнес-ризиків: правових, регуляторних, санкційних, репутаційних, судових, фінансових, договірних. Замов презентацію прямо сьогодні. 

3. Допомога ММСБ Збройним силам України та участь у гуманітарних проєктах

ММСБ займає активну громадянську позицію та бере участь в ініціативах та програмах, спрямованих на допомогу Збройним силам України, вимушено переміщеним особам, працівникам та членам  сімей співробітників. Менш ніж половина компаній (45,8%) виділяє на потреби ЗСУ до 1% обороту бізнесу, 29,7% - від 1 до 3%. Майже 8% компаній віддають понад 10% власного обороту. У середньому на підтримку військових бізнес витрачає 3% свого обороту.

70,3% респондентів заявили, що їхні компанії допомагають Збройним силам України, 41,2% вказали на допомогу працівникам та членам їхніх сімей, 23,1% ММСБ працевлаштовували вимушено переміщених осіб. Важливо, що бізнес бере активну участь у соціальних проєктах та місцевих ініціативах. 19,5% респондентів указали, що їхні компанії реалізовували гуманітарні проєкти, а 11,4% брали участь у відновлені пошкоджених об'єктів у межах області чи громади.

Лише 9% компаній заявили, що не мають змоги фінансово допомагати.

4. Ситуація на ринку праці

З одного боку, ситуація з персоналом у компаніях залишається стабільною. З іншого - помітна тенденція до зростання частки персоналу, що скорочена на поточний момент.

5. Зовнішньоекономічна діяльність 

6. Ключові проблеми ММСБ

Більшість респондентів відзначила ТОП-5 ключових проблем, які заважають компаніям відновлюватися та розвивати економічну діяльність. 

43,2% респондентів указують на відсутність достатньої кількості кваліфікованих працівників, 

47% - на відсутність достатнього капіталу, 

51,6% - на відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів, 

55,8% - на непередбачувані дії держави, що здатні погіршити стан компанії, 

58,2% - на непрогнозованість розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку. 

Серед основних проблем у взаємодії з органами влади керівники та власники бізнесів відмічають блокування податкових накладних (33,7%), відмову від бронювання співробітників (31,5%), затримку з логістикою на кордоні (22,1%), несправедливе рішення під час участі в процедурі державних закупівель (17,3%).

Найбільш негативну динаміку має фактор бронювання ключових спеціалістів. Так, у листопаді 2023 року на проблему з бронюванням вказували 14,6%, у січні 2024-го - 19,8%, у березні 2024-го - 25,4%. Суттєво покращилася ситуація із затримками на кордоні (для порівняння, проблему затримки на кордоні в березні 2024 року вказували 33,7% компаній). 

З погляду наявних фінансових ресурсів та перспектив їх залучення бізнеси в Україні суттєво різняться. Найпростішим варіантом отримання додаткових фінансових ресурсів є використання банківських кредитів. Частина компаній має змогу залучити інвестиції, зокрема іноземні. Нарешті, у сучасних умовах компанії можуть розраховувати на грантову підтримку з боку держави або різноманітних організацій. Як показало дослідження, бізнеси по-різному ставляться до можливостей залучення ресурсів через наведені канали.

Майже дві третини компаній (64,7%) не мають незакритих кредитних угод. Лише 35,3% підприємств беруть участь у договорах кредитування. Серед цих компаній майже половина (47,7%) має кредити на суму до 30 000 доларів, а 37,5% компаній - від 30 000 до 100 000 доларів. Більші кредити мають лише близько 15% компаній, що, звичайно, знижує інвестиційні можливості фірм.

Основними перепонами для отримання кредитного фінансування компанії називають: занадто високу ставку за кредитами (55%), побоювання не виконати боргові зобов'язання вчасно (36,1%), недостатню заставу (28,9%), коливання валютних курсів (22,9%), складний процес отримання кредиту (22,1%). Лише 9,6% компаній уважають, що бар'єри відсутні.

Найчастіше компанії звертаються до власних накопичених ресурсів як джерела додаткового фінансування - 49,8%. Кредитами українських банків скористалися протягом останнього року 30,3% компаній. 

Монітор дані про власну компанію з новою LIGA360. Дивись на досьє компанії очима партнерів, конкурентів та перевіряючих органів. Аналізуй згадки в медіа, інтернет-ЗМІ, соціальних мережах, участь в судових справах. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини