Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бронювання кінцевих бенефіціарних власників - роз'яснення Мінекономіки

Реклама

Мінекономіки у листі від 18.07.2024 р. № 2704-20/51455-03 надало роз'яснення щодо бронювання на період мобілізації та на воєнний час кінцевих бенефіціарних власників.

Так, згідно з підпунктом 3 частини першої статті 25 Закону про мобілізаційну підготовку та мобілізацію бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

Постановою № 76 затверджено Порядок бронювання. Відповідно до пункту 8 Порядку (щодо підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період) військовозобов'язані кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

Пунктом 9 Порядку бронювання (щодо підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, банків та інших установ, державне регулювання діяльності яких здійснюється Національним банком) визначено, що бронюванню підлягають всі військовозобов'язані кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

Отже, зазначені норми застосовуються до бенефіціарних власників підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період.

Статус такого підприємства підтверджується:

- рішенням центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ, Мінстратегпрому про визначення підприємства критично важливим для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;

- рішенням центрального органу виконавчої влади, обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації (військової адміністрацій у разі її утворення) про визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Оскільки Порядок бронювання не містить вимог щодо особливостей бронювання на період мобілізації та на воєнний час кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками, бронювання таких військовозобов'язаних здійснюється у загальному порядку.

Отже Законом і Порядком бронювання не встановлено обмеження щодо обсягів бронювання кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками.

Пропонуємо також ознайомитися з актуальними матеріалами:

Бронювання працівників: підстави й порядок анулювання відстрочки

Бронювання працівників: як отримати статус критично важливого підприємства

Бронювання працівників: які документи подавати

Про бронювання і військовий облік у практичній площині - дізнавайтесь у новій LIGA360. Свіжа аналітика, практика правозастосування, судова практика та роз?яснення держорганів на одній платформі. Замовте презентацію менеджера прямо сьогодні. 

Зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скориставшись Summer program від LIGA ZAKON, нові користувачі отримують знижку на рішення LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини