Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ врегулював порядок виявлення безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінпослуг та платіжному ринку

Реклама

Нацбанк врегулював порядок визнання належності послуг чи операцій до фінансових/обмежених платіжних послуг та виявлення здійснення особами безліцензійної діяльності на ринку небанківських фінпослуг і платіжному ринку.

Відповідне Положення затверджено постановою Правління НБУ від 04 вересня 2024 року № 105, повідомляє пресслужба регулятора.

«Реалізація Національним банком нової процедури сприятиме виявленню неавторизованих гравців на ринку небанківських фінансових послуг і платіжному ринку та притягненню їх до відповідальності», - йдеться у повідомленні.

Новий порядок поширюватиметься на:

  • об'єкти нагляду Нацбанку, а саме: надавачів фінпослуг (крім банків), небанківських надавачів платіжних послуг, надавачів обмежених платіжних послуг;

  • осіб, які не є об'єктами нагляду НБУ, але щодо яких є інформація про здійснення ними діяльності / операції / надання послуг на ринку небанківських фінансових послуг та / або на платіжному ринку без належної авторизації.

Документом, зокрема, визначено процедури та механізми виявлення здійснення особами безліцензійної діяльності на ринку фінансових послуг та платіжному ринку.

Також передбачено процедуру визнання належності певних послуг чи операцій, які за своєю суттю містять ознаки одного чи кількох видів фінансових / обмежених платіжних послуг, до певного виду фінансових послуг / належності платіжної операції до обмежених платіжних послуг, що містить, з-поміж іншого, такі складові:

  • отримання Нацбанком інформації для попереднього аналізу та проведення такого аналізу;

  • ініціювання та здійснення поглибленого аналізу / камеральної перевірки (у разі виявлення для цього достатніх підстав);

  • порядок прийняття Нацбанком рішень щодо вищезазначених осіб та порядок їх інформування про прийняте рішення.

Встановлено, що одним із джерел отримання Нацбанком інформації для попереднього аналізу щодо можливого здійснення особою безліцензійної діяльності є повідомлення про виявлення факту здійснення особою такої діяльності. Повідомлення можна подати до НБУ шляхом заповнення форми, розміщеної в розділі "Захист прав споживачів" за посиланням.

Документ набрав чинності з 7 вересня 2024 року.

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов'язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини