Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У проєкті Держбюджету-2025 не закладено надходження від економічного бронювання - Свириденко

Реклама

Нещодавно Голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев, аналізуючи проєкт бюджету на наступний рік, відзначив, що податкові надходження збільшуються на амбітні 18,2%. Він пояснив, що таке збільшення значно перевищує дефлятор ВВП та прогнозну інфляцію і пояснюється детінізацією, передусім зарплат. Найбільше підвищення заплановане з ПДФО - на 45%, що на тлі практично незмінного безробіття (17,7%) може пояснюватись виключно детінізацією у зв'язку з економічним бронюванням.

Проте Міністерка економіки Юлія Свириденко на "Бізнес-сніданку з Forbes Україна" розповіла, що проєкт держбюджету на 2025 рік побудовано без урахування запуску будь-якої нової програми економічного бронювання, передає Інтерфакс-Україна.

"У бюджет на 2025 рік надходження від економічного бронювання не закладено. Я вважаю, що до економічного бронювання ми зможемо повернутися в тому випадку, коли ми вже розуміємо, що в армії є достатні ресурси для того, щоб продовжувати боротьбу. Я можу сказати ще раз: мобілізація - №1, бронювання далі вже послідовно №2", - наголосила вона.

Свириденко зазначила, що дискусія про економічне бронювання - це теж дискусія про те, як збільшити фінансування оборони. За її словами, у тіні частково працює 1,7 млн осіб, а також існує потенціал легалізації зарплат у різних секторах економіки. За розрахунками Мінекономіки додатково отримати за рахунок впровадження економічного бронювання можна до 100 млрд грн .

Вона уточнила, що дискусія про економічне бронювання може перейти в площину практичної реалізації "найближчим часом, якщо військові скажуть, що це точно не порушить баланс в армії, не порушить баланс мобілізації".

Нагадаємо, Кабінет Міністрів разом з бізнесом та військовими експертами напрацьовує поправки до параметрів бронювання, які найближчим часом будуть введені. 

Про бронювання і військовий облік у практичній площині - дізнавайтесь у новій LIGA360. Свіжа аналітика, практика правозастосування, судова практика та роз'яснення держорганів на одній платформі. Замовте презентацію менеджера прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини