Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Уряді оцінять ефективність податкових пільг: затверджено Методологію

Реклама

Мінфін інформує про затвердження Методології проведення оцінювання інструментів податкової політики, які призводять до податкових видатків. Наявність такої методології дозволить Уряду оцінити, які пільги є дійсно дієвими та корисними для економіки країни, а які створюють зайві та обтяжуючі витрати для Державного бюджету, пояснили у міністерстві.

Крім того, затвердження методології є одним зі структурних маяків (до кінця вересня 2024 р.) до п'ятого перегляду програми Механізму Розширеного Фінансування (Extended Fund Facility - EFF) Міжнародного валютного фонду.

Методологія визначає єдиний підхід до проведення оцінювання інструментів податкової політики, який призводить до податкових витрат на етапі його розробки - шляхом проведення прогнозного (ex-ante) оцінювання (для визначення вартості відповідної пільги для бюджету у майбутньому, з урахуванням потреб бюджетного планування на середньостроковий період), та після запровадження - шляхом проведення систематичних ретроспективних (ex-post) оцінювань (для визначення ефективності таких інструментів, наскільки вони досягають заявленої мети і чи потребують удосконалення).

У Мінфіні також підкреслюють, що Методологія проведення оцінювання дозволить виявити неефективні та застарілі інструменти і замінити їх на більш ефективні. Це не означає, що будуть скасовані податкові пільги. Це означає, що особа якій призначена обгрунтована пільга буде отримувати від неї максимальну користь.

Для оцінювання застосовуватимуть розподіл податкових інструментів на три групи залежно від вартості податкових видатків: до 1 млрд грн, від 1 до 10 млрд грн та більше 10 млрд гривень.

Типова програма оцінювання податкового інструменту, який призводить до податкових видатків, розробляється Мінфіном і оприлюднюється на офіційному вебсайті міністерства. На базі типової програми для кожного податкового інструменту, який призводить до податкових видатків, розробляється програма оцінювання, яка враховує специфіку застосування такого інструменту та вимоги до проведення прогнозного та ретроспективного оцінювання щодо такого інструменту. Програма повинна визначати вид еталонної податкової системи залежно від податку (збору), оціночні запитання, на які необхідно дати відповідь у ході проведення оцінювання, джерела даних, підходи до оцінювання (методи) з ілюстрацією їх застосування, структуру даних та інші особливості.

У Методології зазначено, що перед запровадженням нових податкових інструментів або змін до чинних податкових інструментів, на етапі підготовки чи розгляду текстів проєктів слід провести прогнозне оцінювання на основі всієї наявної інформації, навіть якщо обмеженість даних означає, що не всі аспекти пропозиції можуть бути ретельно досліджені.

Висновки прогнозного оцінювання є основою для прийняття політичного рішення про те, чи варто впроваджувати запропонований податковий інструмент (зміни до чинного податкового інструменту).

Хочете аналізувати законодавство глибше? Побачте повний контекст до кожного НПА - з новою LIGA360! До кожного документи знайдуться пов?язані закони, судова практика та аналітика. Залиште заявку на презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини