Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ефективність антикорупційних уповноважених в організаціях публічної сфери. НАЗК оцінило їх роботу в окремих органах виконавчої влади

Реклама

В липні 2024 року Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) розпочало оцінювання ефективності роботи антикорупційних уповноважених публічної сфери, визначених ч. 1 ст. 13 Закону України “Про запобігання корупції”.  

Антикорупційний уповноважений - особа в організації, яка відповідає за реалізацію антикорупційної програми, забезпечення організації заходів запобігання та виявлення корупції, повноваження якого передбачено Законом України “Про запобігання корупції”. 

Як зазначають в НАЗК, процес оцінювання сприяє вдосконаленню професійних навичок антикорупційних уповноважених, відомчої антикорупційної політики та підвищує прозорість антикорупційної діяльності державних інституцій. 

Відтак, нещодавно НАЗК завершило оцінювання ефективності роботи антикорупційних уповноважених у трьох органах виконавчої влади, а саме: 

  • в Державній службі морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України, де роботу уповноважених  оцінено на відмінно; 

  • в Державній службі України з питань праці та Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів - роботу антикорупційних уповноважених оцінено задовільно. 

Робота антикорупційного упоноваженого в зазначених органах оцінювалась щодо виконання основних 27 завдань, серед яких: 

  • розробка та актуальність документів, які визначають внутрішні політики, спрямовані на ефективне запобігання та виявлення корупції; 

  • надання працівникам методичної та консультаційної допомоги, здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства; 

  • організація роботи з оцінки корупційних ризиків у діяльності відповідного органу тощо. 

До прикладу, відповідно до Звіту щодо оцінки ефективності роботи уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) в Державній службі України з питань праці, за результатами верифікації інформації, що надана уповноваженою особою за запитом НАЗК, Національним агентством, серед іншого, виявлено наступне: 

  • Щодо внутрішніх політик, спрямованих на ефективне запобігання та виявлення корупції   

Незважаючи на формальну наявність необхідних документів, Національним агентством виявлена недостатність забезпечення належної імплементації внутрішніх політик. 

  • В Державній службі України з питань праці відсутній затверджений план діяльності уповноваженого підрозділу (уповноваженої особи) на звітний рік.  

  • Щодо навчальних заходів з питань запобігання та виявлення корупції 

Незважаючи на формальне виконання даного заходу, НАЗК підкреслює, що пам'ятки, опубліковані на сайті, ймовірно, розміщені не у звітному періоді. Окрім того, відповідно до наданих підтвердних документів у звітному періоді було проведено два тренінги, які відвідали не всі працівники відповідного органу. До того ж, інформація про проведення контролю засвоєних знань належним чином не підтвердилась.  

  • Щодо наявності на веб-сайті окремого розділу, присвяченому запобіганню та протидії корупції та способів контролю за дотриманням працівниками відповідного органу обмежень та заборон, визначених Законом.  

На сайті застаріла інформація, що потребує оновлення. Низка посилань неактивні. 

  • Щодо здійснення перевірки контрагентів? 

Підтвердні документи, які б свідчили про здійснення уповноваженим підрозділом (уповноваженою особою) перевірки контрагентів не були надані. Водночас, уповноважений підрозділ (уповноважена особа) зазначив, що під час підготовки службової записки про закупівлю забезпечено використання посадовими особами аналітичних модулів для моніторингу цін. 

  • Щодо здійснення моніторингу (або інших форми контролю) виконання заходів з усунення корупційних ризиків 

Незважаючи на формальну наявність необхідних документів, в НАЗК підкреслюють недостатність забезпечення належної імплементації внутрішніх політик. 

  • Щодо наявності затвердженої чинної антикорупційної програми (іншого документу) за результатами оцінки корупційних ризиків та визначення заходів з їх усунення  

Антикорупційну програму Державної служби України з питань праці наявна та затверджена, але з  порушенням термінів, передбачених Методологією управління корупційними ризиками, а саме п. 7 глава 2 Розділу V. 

  • Щодо створення чек-листа типових ознак корупціогенних факторів у проєктах актів з основної діяльності, адміністративно-господарських питань, кадрових питань (особового складу)  

Такі документи відсутні у звітному періоді. 

  • Щодо процедури прийняття та розгляду повідомлень про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень 

Належні заходи вживаються, проте не створено внутрішніх локальних актів, які би регулювали прийняття та розгляд відповідних повідомлень. 

  • Щодо випадків притягнення працівників відповідного органу до дисциплінарної відповідальності за вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення 

Такі випадки відсутні у звітному періоді. 

За результатами оцінювання Національним агентством відзначені, як позитивні риси, так і зауважено недоліки в роботі антикорупційного уповноваженого в Державній службі України з питань праці, а також надано рекомендації щодо вдосконалення його роботи.  

За інформацією НАЗК, останнім продовжиться оцінювання ефективності роботи антикорупційних уповноважених, наступне з яких заплановане в обласних військових (державних) адміністраціях. 

Вся інформація для державних органів - тепер в єдиному продукті LIGA360. Переглядай зв'язки документів з іншими НПА, судовою, аналітичною, довідковою інформацією. Дізнайся більше переваг, замовивши персональну презентацію. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини