Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилюються заходи протидії земельному рейдерству

12 липня 2018, 08:00
159
0
Реклама

Власнику нерухомого майна пропонується надати можливість встановити вимогу щодо нотаріального посвідчення договору, предметом якого є нерухоме майно, чи його частина, а також скасувати таку вимогу (крім випадків обов'язкового нотаріального посвідчення). Така вимога підлягає державній реєстрації як обтяження у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Передбачено надання державним кадастровим реєстраторам та реєстраторам прав онлайн-доступ до відомостей з відповідних реєстрів.

Держреєстраторів прав хочуть зобов'язати:

- формувати витяги про земельні ділянки з Держземкадастру в електронній формі, які повинні бути збережені в електронному вигляді;

- перевіряти наявність відповідних відомостей у Держземекадастрі, а в разі відсутності кадастрового номера - залишати заяву про реєстрацію без розгляду.

Також планується посилити адмінвідповідальність за порушення при реєстрації.

Крім того, до Держреєстру речових прав на нерухоме майно запропоновано вносити відомості про:

- ціну (вартість) нерухомого майна та речових прав на нього за відповідними правочинами;

- автоматичне продовження договору оренди земельної ділянки на такий самий строк і на таких самих умовах.

До вищезгаданих реєстрів планують підключити органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.

У прикінцевих положеннях документа зазначено, що у випадку його прийняття Кабмін організує та профінансує внесення до Держземкадастру інформації про всі земельні ділянки, сформовані до 1 січня 2019 року, із присвоєнням кадастрових номерів та зазначенням наявності або відсутності координат поворотних точок меж земельних ділянок.

Відповідний законопроект № 8121 ВР прийняла за основу 10.07.2018.

Відстежувати зміни в реєстрі нерухомості можна через спеціальний сервіс «SMS-Маяк», запущений на технічній базі «ЛІГА:ЗАКОН». З його допомогою про відповідні зміни можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини