Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сертифікація органічної продукції проводитиметься по галузях

11 липня 2018, 17:01
199
0
Реклама

Виробникам органічної продукції слід готуватися до нового галузевого регулювання: 10 липня народні депутати прийняли закон на базі законопроекту №5448-д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Якщо закон схвалить Президент, нові правила виробництва запрацюють через півроку після офіційного опублікування (за винятком окремих норм, які набирають чинності трохи пізніше).
Новий базовий акт регламентує виробництво, споживче інформування та обіг органічної продукції, а також встановлює принципи сертифікації з деталізацією по галузях (рослинництво, тваринництво, вирощування грибів, аквакультура, виробництво кормів, харчових продуктів, морських водоростей). Однак, нові приписи не стосуються продукції для власного споживання і парфюмерно-косметичної, лікарських засобів, полювання і рибальства.
Закон встановлює, що виріб дозволяється маркувати як органічний продукт за умови, що він:
- містить не менше 95% органічних інгредієнтів сільськогосподарського походження (по вазі без урахування частки води і куховарської солі);
- містить не більше 5% неорганічних інгредієнтів, включених до переліку речовин які дозволяється використовувати в процесі органічного виробництва.
Виробники органічної продукції повинні щорічно проходити сертифікацію (з обов'язковим виїзним інспектуванням). Такі підприємства включаються до реєстру операторів ринку органічної продукції, а повноваження з сертифікації отримають акредитовані органи сертифікації.
Відповідність необхідним параметрам і проходження сертифікації дає право виробникам наносити на органічну продукцію державний логотип. Якщо ж такий логотип буде нанесено безпідставно або споживачі будуть іншим чином вводитися в оману, винним загрожує штраф в розмірі 29784 грн (для юросіб) і 18615 грн (для ФОП).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини