Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Харчовикам варто готуватися до нових правил маркування продукції

10 липня 2018, 08:30
442
0
Реклама

4 липня за участю Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи пройшов круглий стіл «В інтересах споживача: надаємо інформацію про харчовий продукт як в Європі», під час якого було проаналізовано основні положення законопроекту №8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Цей документ покликаний забезпечити високий рівень захисту здоров'я та інтересів споживачів шляхом їх належного інформування для свідомого вибору продуктів, а також ввести нові форми відповідальності операторів ринку за порушення. Для адаптації продукції до нових вимог виробникам буде даний трирічний перехідний період.
В цілому нове регулювання має проєвропейський вектор, в зв'язку з чим харчовики повинні будуть, наприклад, виділяти алергени, повідомляти про те, піддавався харчовий продукт заморожуванню або розморожуванню, тощо. Інформація про нові вимоги узагальнена в дослідженні «Надання споживачам інформації про харчові продукти: вимоги ЄС і новації для України», проведеним Українським центром європейської політики.
Автори дослідження звертають увагу харчовиків на те, що в Європі практикується застосування трьох взаємозамінних варіантів найменування продуктів.

Пріоритетним є офіційна назва, якщо її немає, використовують звичну назву. Якщо і звичної назви немає, продукту необхідно давати описове найменування.
Також, термін придатності в майбутньому може бути класифікований залежно від потенційної шкоди для здоров'я від продукту не першої свіжості. Наприклад, для швидкопсувних продуктів передбачено вказівку «придатний до» («used by»). Якщо ж продукт зберігає свої властивості і не є небезпечним ще деякий час після спливу терміну придатності, його маркування може містити дату, до якої його можна вживати без загрози для здоров'я - після слів «краще вжити до ...» ( «best before»).
Харчовикам не можна буде вказувати на упаковці необхідну інформацію про продукт «мікроскопічним» текстом - букви в нижньому регістрі повинні бути розміром не менше 1,2 мм. Алергени потрібно буде виділяти іншим шрифтом, ніж основний, іншим стилем або кольором. З повним текстом дослідження можна ознайомитися на сайті Мінагрополітики.
Нагадаємо, законопроект №8450 спрямований на гармонізацію законодавства України з регулюванням ЄС і виконання національних зобов'язань в сфері санітарних та фітосанітарних заходів в межах Угоди про асоціацію. Дія закону поширюється на:
- операторів ринку харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, якщо їх діяльність підпадає під вимоги щодо надання споживачам інформації про харчові продукти;
- харчові продукти, призначені для кінцевого споживача, в тому числі ті, що реалізуються і поставляються в сфері громадського харчування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини