Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

З'явилася можливість оцінити майбутній розмір абонплати

9 липня 2018, 11:57
460
0
Реклама

З 1 травня 2019 р. буде введений в дію новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», що передбачає істотну зміну механізму взаємодії між споживачами і постачальниками таких послуг. Нова система договірних відносин між ними передбачає, що до складу плати виконавцю комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу та електроенергії) за індивідуальним договором входить абонплата, граничний розмір якої визначається урядом. На виконання цього розпорядження, 25 червня Мінрегіон виніс на громадське обговорення проект формули для визначення граничного розміру абонплати для споживачів комунальних послуг, що надаються в багатоквартирних будинках за індивідуальними договорами.
Формула призначена для визначення граничного розміру абонплати за постачання теплової енергії або гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення, а також для вивезення побутових відходів. Формула виглядає так: розмір плати (грн) = мінімальна зарплата х середній кількісний склад домогосподарства (2,58 чол) х коефіцієнт відшкодування домогосподарством витрат, понесених виконавцем послуг і віднесених до абонплати. Розмір коефіцієнта залежить від виду послуги і він становить 0,004 для поставки теплоенергії та гарячої води, 0,0035 - для централізованого водопостачання та водовідведення, а для вивозу побутових відходів він дорівнює 0,0015.
Наприклад, згідно з цією формулою, граничний розмір абонплати для послуг з постачання тепла та гарячого водопостачання в липні 2018 р. склав би 38,42 грн, для водопостачання і водовідведення - 33,61 грн, а для вивозу сміття - 14,4 грн.
Проект урядової постанови «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам багатоквартирних будинків за індивідуальними договорами» оприлюднено на сайті Мінрегіону.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини