Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для «непопулярних» спеціальностей готуються додаткові стимули в навчанні і працевлаштуванні

9 липня 2018, 08:30
193
0
Реклама

У Мінекономрозвитку зайнялися питанням адаптації державного замовлення на підготовку кадрів до реальних потреб ринку. За словами першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, за держрахунок зараз готується більше юристів та економістів, ніж потрібно, при цьому є істотний недобір інженерів, математиків та інших фахівців, які дуже потрібні бізнесу. Тому складається парадоксальна ситуація - держава спочатку оплачує навчання непотрібній професії, допомогу по безробіттю якщо людина не може знайти роботу за фахом, а потім ще й перепідготовку. А фахівців затребуваних професій підприємства наймають за кордоном, оскільки не можуть знайти в Україні.
У зв'язку з цим 5 липня в уряді був попередньо схвалений проект змін у механізмі держзамовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів. Так, вже в 2018-2019 навчальному році закладам освіти варто готуватися до того, що вони не матимуть права в разі недобору на технічні спеціальності збільшити кількість інших спеціальностей, менш затребуваних ринком праці.
На 2019-2020 навчальний рік в Мінекономрозвитку запропонували встановити більш високу стипендію для студентів інженерних, технічних, аграрних та інших найбільш затребуваних ринком спеціальностей. Молоді фахівці з такими дипломами також можливо отримають додаткові соціальні пільги при першому працевлаштуванні. Крім того, аналіз і прогнозування ринку праці, а також моніторинг працевлаштування стануть обов'язковими - на їх основі буде напрацьована відповідна методика формування майбутнього держзамовлення.
Проект таких нововведень незабаром буде представлений на розгляд Кабміну. У Мінекономрозвитку сподіваються, що затвердження відповідної постанови дозволить не тільки стабілізувати ринок праці, але й скоротити безробіття, а також знизити відтік кадрів за кордон.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини