Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законодавець значно ускладнив життя недбайливим аліментникам

4 липня 2018, 08:01
225
0
Реклама

3 липня Верховна Рада додала стимулів платникам аліментів не мати заборгованостей за своїми фінансовими батьківським зобов'язаннями. Посилення відповідальності, а також інші заходи передбачені відразу по декількох напрямках.
Так, в разі відкриття або закриття рахунка фізособи банк зобов'язаний перевірити наявність інформації про внесення заявника до Єдиного реєстру боржників і повідомити судових виконавців, якщо інформація підтвердиться. Також, за наявності тримісячного боргу по аліментах держреєстратор зможе відмовити в реєстрації права власності на майно, продане особою, внесеною до Єдиного реєстру боржників. Боржнику відмовлять в перереєстрації, знятті з обліку транспортного засобу для відчуження. Більш того, територіальні органи МВС в таких випадках повинні не пізніше наступного робочого дня повідомити судових виконавців про такий транспортний засіб.
Також депутати посилили адмінвідповідальність за несплату аліментів аж до арешту до 10 діб за ухилення від призначених боржнику суспільно-корисних робіт. Якщо ж матиме місце злісне ухилення від таких робіт, боржника можуть позбавити волі на строк до двох років.
Важливо врахувати і встановлену можливість того з батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина з інвалідністю або важко хвора, самостійно вирішувати питання про тимчасовий виїзд дитини за кордон при наявності тримісячної аліментної заборгованості другого з батьків. При цьому згода другого з батьків не потрібна в разі виїзду на строк до одного місяця. До слова, такі справи суди розглядатимуть в спрощеному порядку.
Також передбачені зміни щодо розміру аліментів. Так, мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. При цьому мінімальний рекомендований розмір аліментів становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та може бути присуджений судом в разі достатності доходу платника аліментів. Причому суд при ухваленні рішення може врахувати і наявність у платника аліментів витрат, що перевищують його дохід, щодо яких їм не доведене джерело походження.
Розмір аліментів, визначений в конкретній сумі, щорічно підлягає індексації, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше.

Також серед нововведень:
- система додаткових фінансових санкцій для неплатників в розмірі від 20% до 50% від суми боргу в разі його накопичення більше 1 року;
- система автоматизованого арешту коштів боржників;
- обов'язок засуджених неплатників аліментів працювати, щоб забезпечити сплату аліментів;
- для заняття керівних посад на держслужбі кандидати повинні засвідчити про те, що вони не мають аліментних боргів;
- звільнення чиновників, які мають таку заборгованість понад рік.
Такі нововведення передбачені законом, прийнятим на базі законопроекту №8296. Однак, про остаточне запровадження нових заходів можна буде говорити лише після президентського схвалення закону.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини