Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Готується зниження мінімального статутного капіталу для банків

7 червня 2018, 08:00
187
0
Реклама

Чинне регулювання банківської діяльності передбачає, що мінімальний розмір статутного капіталу юрособи, яка має намір здійснювати банківську діяльність, на момент держреєстрації не може бути менше 500 млн грн. До такого рівня розмір мінімального статутного фонду був підвищений в 2014 році зважаючи на тодішні ризики для стабільності банківського системи. Діючі банки повинні до 11 липня 2024 р. поступово підвищити свої статутні капітали до зазначеного рівня.
Однак, вже до другої половини 2017 р., за оцінками експертів, ситуація в банківській системі не була такою загрозливою, як в 2014 р., а якість банківського нагляду кардинально підвищено. Тому, з огляду на проведені реформи (зокрема, розкриття бенефіціарних власників банків), а також очищення ринку від неплатоспроможних або непрозорих фінустанов, в парламенті було поставлене питання про зниження мінімального статутного капіталу. З цією метою 23 жовтня був зареєстрований законопроект № 7231 JH5KV00I, що передбачає зниження цього порогу до 200 мільйонів гривень. А 5 травня комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності підтримав прийняття в цілому цього законопроекту.
Додатковими аргументами на користь законопроекту можуть стати суто фінансові показники. Зокрема, як зазначено в пояснювальній записці, вимоги до мінімального розміру статутного капіталу банку в Україні вже перевищили аналогічні приписи, що діють в ЄС. Там кредитні установи повинні мати статутний капітал в розмірі, не меншому 5 млн євро. До того ж, з огляду на фактичну стабілізацію ситуації в банківській системі, а також поточний стан економіки, подальше зростання вимог до мінімального розміру статутного капіталу діючих банків більше не матиме стабілізуючого ефекту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини