Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для іноземних працівників готується спрощення міграційних формальностей

4 травня 2018, 17:44
349
0
Реклама

В Мінекономрозвитку запропонували уточнити регулювання правил працевлаштування іноземців для спрощення окремих міграційних процедур. Винесений 2 травня на громадське обговорення проект змін у регулюванні спрямований на вирішення двох проблем. Суть першої полягає в тому, що Державна міграційна служба відмовляє іноземцям в прийомі документів на отримання посвідки на проживання, якщо дата їх в'їзду в Україну передує даті отримання дозволу на працевлаштування. Йдеться про громадян країн, з якими укладено міжнародні договори про те, що іноземні працівники отримують посвідку на проживання без отримання довгострокової візи.
Для оформлення посвідки на тимчасове проживання співробітники ДМСУ вимагають від таких іноземців після отримання дозволу виїхати з України і знову повернутися (для того, щоб їх в'їзд вже відповідав меті працевлаштування). Такий виїзд-в'їзд може бути здійснений через територію будь-якої країни і не передбачає отримання жодних додаткових документів. Це призводить до того, що іноземці, які прибули в Україну для працевлаштування та вже отримали дозвіл на нього, змушені їздити туди-сюди тільки для того, щоб дата їх в'їзду в Україну була пізніше ніж дата видачі дозволу.
При цьому відсутні законодавчі норми або офіційні роз'яснення щодо того, чим керуються співробітники ДМСУ при визначенні мети прибуття. Питання лише в різному трактуванні норм законодавства - в Мінекономрозвитку не розуміють, чому саме дата в'їзду по відношенню до дати видачі дозволу вказує на мету прибуття іноземця (хоча законодавство прямо вказує, що мета прибуття іноземця не може бути підставою для відмови в отриманні дозволу на тимчасове працевлаштування).
Щоб відійти від такої практики, яка явно не сприяє розвитку галузей, які потребують іноземних кадрів (зокрема, IT), в Мінекономрозвитку пропонують передбачити, що мета прибуття іноземця або особи без громадянства не може бути підставою для прийняття рішення про відмову у видачі посвідки або його скасування.
Друга проблема - це формальна необхідність для іноземців, які приїхали в Україну без довгострокової візи і оформили дозвіл на працевлаштування, виїхати з України, оформити за кордоном довгострокову візу і тільки після цього подавати документи для отримання посвідки на проживання. Для спрощення запропоновано забезпечити можливість оформлення довгострокових віз на території України.
Такі зміни запропоновано внести до Порядку оформлення, виготовлення і видачі посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання, а також Правил оформлення віз для в'їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію. Проект доступний на сайті міністерства.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини