Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боротися з аграрним рейдерством має допомогти новий механізм укладення правочинів з нерухомістю

27 квітня 2018, 10:34
192
0
Реклама

Рейдери використовують прогалини в законодавстві і зазіхають як на урожай, так і на землі аграріїв. Цій проблемі була присвячена доповідь першого віце-президента Нотаріальної палати України Ольги Оніщук на конференції «Земельна власність і трансформація ринку нерухомості: міжнародний досвід та перспективи реформ в Україні», що відбулася 24-25 квітня.
За її словами, одним з основних способів рейдерства залишається підробка документів, що подаються для державної реєстрації, адже договори оренди на земельні ділянки зараз укладаються в простій письмовій формі без обов'язкового нотаріального посвідчення.
У Нотаріальної палаті вважають, що вирішенню проблеми повинно допомогти:
- удосконалення законодавства, зокрема, запровадження обов'язкового нотаріального посвідчення договорів, на підставі яких виникають речові права на земельні ділянки;
- прискорення процесу оцифрування даних;
- створення електронного нотаріату;
- встановлення законодавчого механізму одночасного посвідчення документа і держреєстрації права, що ефективно працює вже п'ять років на вторинному ринку нерухомості.
Однак, поки що це тільки пропозиції, і коли такі нововведення будуть реалізовані - ще неясно. Але фермерам будувати ефективний антирейдерський захист необхідно вже зараз - напередодні літа, коли традиційно загострюється проблема захоплень. Допомогти в цьому може постійний контроль реєстрових даних про права на нерухомість. Про зміни в реєстрі нерухомості можна оперативно дізнатися SMS-повідомленням, електронним листом, а також повідомленням в кабінеті користувача за допомогою спеціального сервісу «SMS-Маяк», запущеного на технічній базі «ЛІГА:ЗАКОН». Контролюючи реєстраційні дії щодо свого майна, власник зможе швидко відреагувати на незаконні дії і захистити свої права.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини