Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Реформа ЖКГ обростає необхідними підзаконними актами

13 квітня 2018, 10:00
272
0
Реклама

В межах поточної реформи ЖКГ передбачається суттєва зміна підходу до відносин постачальників і споживачів комунальних послуг. Зокрема, нова модель комунальних платежів передбачає, що плата виконавцю комунальної послуги (крім поставок газу і електроенергії) за індивідуальним договором в загальному випадку повинна складатися з двох частин. Перша - плата за послугу, яка розраховується виходячи з розміру тарифів і спожитого обсягу послуги. Друга частина - абонплата, граничний розмір якої визначається Кабміном.
Мінрегіон розробив і оприлюднив проект Порядку визначення такого граничного розміру.
Порядок передбачає конкретні формули для визначення розміру плати з урахуванням особливостей надання окремих комунальних послуг: тепла, гарячої води, централізованого водопостачання і водовідведення, а також поводження з побутовими відходами. У цих формулах змінним параметром є тільки законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати. Визначений за формулою розмір абонплати не залежить від обсягу спожитих послуг і числа абонентів, з якими укладені індивідуальні договори, а в разі зміни розміру мінімальної плати граничний розмір плати буде перераховуватися автоматично.
Нагадаємо, базовим для реформи в сфері ЖКГ є прийнятий 09.11.2017 Закон «Про житлово-комунальні послуги», який буде введений в дію 11 червня поточного року (за винятком окремих норм).
Серед іншого, він передбачає, що надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Типові або примірні договори можуть затверджуватися окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір і колективний договір про надання комунальних послуг) і для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач, колективний споживач). Детальніше про нововведення див. «Парламент схвалив реформу у сфері житлово-комунального господарства».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини