Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Споживачам фінпослуг буде простіше захищати свої права

27 березня 2018, 09:44
192
0
Реклама

У споживачів фінансових послуг 26 березня додалося підстав для оптимізму в питанні швидкої появи нового інструменту захисту їх прав - звернення до фінансового омбудсмена. У цей день парламентський комітет з питань фінансової політики та банківської діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 8055 «Про установу фінансового омбудсмена». На думку лобістів ініціативи, створення такого альтернативного (позасудового) механізму вирішення галузевих спорів є критично важливим для відновлення довіри до фінансового ринку і його подальшого зростання.
Під час комітетського розгляду ініціативи за участю керівництва Нацкомфінпослуг було відзначено, що сьогодні жодна установа не захищає ефективно права і законні інтереси споживачів фінпослуг в разі виникнення спорів з фінустановами. При цьому можливості більшості державних і недержавних органів обмежуються тільки розглядом звернень громадян, але не вирішенням спорів по суті. Більш того, за даними досліджень 45% споживачів взагалі не знають, куди звертатися в разі виникнення конфліктних ситуацій з фінустановами.
Передбачається, що новий механізм не обмежуватиме споживача в праві звернутися до суду, але залучення фінансового омбудсмена матиме низку переваг - незалежність, швидкість, публічність і розгляд дрібних спорів (що не перевищують розміру 100 мінімальних зарплат).
Законопроектом пропонується визначити правові засади створення та організації діяльності фінансового омбудсмена, його повноваження, порядок вирішення спорів, виконання рішень та ін. Детальніше про нового захисника прав споживачів фінпослуг див. «У Парламенті з'явився новий законопроект про фінансового омбудсмена».

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини