Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено новий законопроект про захист озонового шару

14 березня 2018, 12:11
289
0
Реклама

7 березня на сайті Мінприроди було оприлюднено законопроект «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникових гази» (після доопрацювання початкового тексту документа).
Необхідність розробки нового закону природоохоронної спрямованості обумовлена виконанням міжнародних зобов'язань, передбачених Монреальським протоколом про речовини, що руйнують озоновий шар в частині поступового скорочення і припинення їх застосування. Крім того, як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, правова неврегульованість цієї сфери призводить до порушення цілісності системи держрегулювання і контролю переміщення руйнівних речовин і відсутності узгодженості дій державних органів.
У зв'язку з цим законопроект передбачає:
- визначення спеціальних повноважень органів влади;
- встановлення основних галузевих вимог до господарюючих суб'єктів;
- введення спостереження за станом озонового шару;
- встановлення процедури виведення з обігу контрольованих речовин і товарів, що їх містять;
- визначення приписів щодо сертифікації персоналу та відповідного маркування обладнання;
- визначення порядку імпорту, експорту контрольованих речовин і товарів, що їх містять, а також поводження з відповідними відходами.
Промисловцям, що використовують у виробництві зазначені речовини, варто врахувати, що крім встановлення нових стандартів, законопроект передбачає впровадження механізмів навчання персоналу та удосконалення контролю витоків і викидів. Крім того, на думку авторів законопроекту, встановлення спеціальної відповідальності за порушення поводження з шкідливими речовинами повинно зменшити їх тіньовий обіг і забезпечити необхідні бюджетні надходження.
Зауваження та пропозиції до законопроекту приймаються протягом місяця з моменту опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини