Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Відповідальність за порушення природоохоронних норм запропонували посилити

12 лютого 2018, 14:04
429
0
Реклама

Цілком можливо, що незабаром буде значно посилено адміністративну відповідальність за вчинення низки правопорушень, що стосуються екології. Це передбачає зареєстрований 9 лютого законопроект № 8026 щодо впровадження європейського досвіду здійснення державного природоохоронного контролю.
Автори законопроекту вважають, що більшість статей Кодексу про адмінправопорушення в частині охорони навколишнього середовища не відповідають сучасним економічним умовам, а незначний розмір санкцій унеможливлює належний рівень екологічної безпеки. У зв'язку з цим вони запропонували збільшити розміри штрафів за порушення в сфері водних, земельних, рибних ресурсів і атмосферного повітря, а також вимог законодавства про рослинний і тваринний світ, режим природно-заповідного фонду.
Також, важливо врахувати нові склади адмінправопорушень. Окрема відповідальність може бути запроваджена за нездійснення обліку забору і використання вод, контролю якості та кількості скинутих у водні об'єкти стічних вод і забруднюючих речовин, а також за якістю води водних об'єктів у контрольних створах. Крім того, новими складами правопорушень можуть стати невстановлення обладнання для очищення газопилового потоку лічильниками, а також нездійснення інструментально-лабораторного контролю параметрів викидів забруднюючих речовин пересувних джерел.
Законопроект передбачає і розширення повноважень громадських інспекторів з охорони навколишнього середовища в сфері державного природоохоронного контролю. Зараз такі суб'єкти мають право складати адмінпротокли за трьома складами правопорушень. Якщо законопроект буде підтриманий Парламентом в запропонованому вигляді, громадські діячі зможуть складати протоколи по 18 складах адмінправопорушень, в тому числі щодо порядку землекористування, а також охорони лісів і диких тварин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини