Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінприроди запропонувало врегулювати моніторинг, звітність і верифікацію викидів парникових газів

11 січня 2018, 09:01
267
0
Реклама

Мінприроди 9 січня оприлюднило два документи, присвячені державному регулюванню викидів парникових газів: концепцію національного пакета законодавства і проект спеціального закону про принципи моніторингу, звітності та верифікації таких викидів.

У Концепції констатовано, що існуюче законодавство містить значні прогалини в регулюванні питання моніторингу, звітності та верифікації (МЗВ). Зокрема, відсутня єдина обов'язкова методика розрахунку викидів, немає уповноваженого органу з питань МЗВ, відсутня процедура верифікації для цілей МОВ тощо. У зв'язку з цим екологи розробили проект системи нормативно-правових актів, що дає змогу, на їхню думку, розв'язати проблему національного регулювання.

Запропонована ієрархія правових джерел передбачає наявність закону про принципи МЗВ викидів парникових газів, постанов Кабміну про затвердження порядку здійснення моніторингу та звітності викидів і верифікації звітів, окремого нормативного акта, присвяченого акредитації верифікаторів, і пакета необхідних змін у чинному законодавстві.

Ключовим документом має стати зазначений закон, що визначає принципи МЗВ, відповідні повноваження органів влади, окреслює круг суб'єктів моніторингу, звітності та верифікаторів, регулює особливості організації та проведення МЗВ.

Оприлюднений законопроект передбачає, що види діяльності, на які поширюється МЗВ, затверджуються урядом. Суб'єктом моніторингу та звітності є оператор установки, що здійснює викиди. До його обов'язків запропонували віднести держреєстрацію установки, розробку плану моніторингу та забезпечення його проведення, звітність і сприяння верифікатору тощо.

Передбачається, що верифікатор повинен буде крім перевірки звіту оператора також забезпечити надання документації незалежному рецензентові, підготувати і видати операторові звіт верифікації тощо. Законопроект також передбачає, що інформація про кількісні та якісні показники викидів є відкритою, і доступ до неї не може бути обмежено.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини