Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Камеральні перевірки обіцяють автоматизувати

4 грудня 2017, 13:32
188
0
Реклама

Мінфін і ДФС розробили алгоритм автоматизації камеральних перевірок шляхом створення уніфікованої методології, призначеної для автоматичної обробки звітності та декларацій. Чиновники обіцяють, що з використанням такого алгоритму можна значно прискорити процес перевірки. Додатковим плюсом нової системи стане мінімізація ручного втручання, а відповідно і зменшення корупційних ризиків.

Обґрунтовуючи потенціал нового механізму, у Мінфіні зауважили, що результати пілотного використання автоматизованого алгоритму в одній з областей країни демонструють, що перевірка однієї декларації може займати до 5 хвилин, тоді як зараз у середньому близько 40 хвилин. Крім того, очікується, що час на перевірку звітності з податку на прибуток зменшиться на 75 %.

Платники податків повинні відчути й інші удосконалення від впровадження нового механізму. Зокрема, вони чітко розумітимуть, за якими критеріями проводяться камеральні перевірки в ДФС, оскільки критерії будуть однаковими для всіх. Також автоматизація камеральної перевірки фактично звільняє платника податків від очікувань результатів перевірки, оскільки процес відбуватиметься за чіткими критеріями і без людського втручання.

Доопрацювання алгоритму триває і його тестове впровадження планують поширити на низку регіонів, а потім автоматизувати камеральні перевірки у всій країні. У довгостроковій перспективі камеральні перевірки планується впровадити в електронний кабінет платника для того, аби платник податків міг відразу оперативно отримувати інформацію про результати.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини