Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У фітосанітарному контролі впроваджують ризик-орієнтований підхід

3 листопада 2017, 10:15
199
0
Реклама

Керівник Держпродспоживслужби Володимир Лапа обґрунтовує доцільність запровадження фітосанітарного контролю певних видів продукції, що підлягають стовідсотковому фітосанітарному контролю, на принципах ризик-орієнтованого підходу. Його суть полягає в тому, що якщо господарюючий суб'єкт ретельно дотримується фітосанітарних вимог країни призначення, і під час перевірки його продукції не виявлено невідповідності цим вимогам, то контрольовану долю можна знизити зі 100 % до 50 % або ще нижче. При цьому до порушників має бути застосовано більш суворий контроль.

Певною мірою, за словами чиновника, такий підхід вже закладено в законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур» (реєстр. № 6673), спрямований на вдосконалення фітосанітарних процедур і вирішення проблем функціонування системи захисту рослин. Держпродспоживслужба в цілому підтримує його за умови доопрацювання.

Для максимально ефективного внутрішнього і зовнішнього фітосанітарного контролю автори законопроекту пропонують впровадити міжнародну практику залучення приватного сектору до надання послуг з відбору зразків продукції та проведення фітосанітарної експертизи. Проект, серед іншого, передбачає:

- встановлення процедури передачі повноважень лабораторіям на здійснення фітосанітарної експертизи;

- застування Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій, що дасть змогу створити ефективну систему простежуваності висновків лабораторій і фітосанітарних сертифікатів;

- врегулювання проведення фітосанітарної й арбітражної фітосанітарної експертиз;

- впровадження адміністративної відповідальності посадових осіб фітосанітарних лабораторій за недотримання законодавства про карантин рослин під час проведення фітосанітарної експертизи.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини