Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парламенті готують нову систему контролю генно-модифікованої продукції

9 жовтня 2017, 16:11
170
0
Реклама

Група народних депутатів зареєструвала законопроект, спрямований на побудову ефективної системи державного контролю за такою продукцією в сільському господарстві та харчовій промисловості.

Законопроект № 7186 містить норми, що встановлюють принципи держконтролю за дореєстраційними випробуваннями та держреєстрацією ГМО, розміщенням ГМО й генно-модифікованих продуктів на ринку, включаючи вирощування, переробку, використання як харчових продуктів і кормів. Розробниками документа враховано вимоги законодавства ЄС, міжнародний досвід та нинішня практика в питаннях біобезпеки.

Також документом передбачено створення при Мінохоронздоров'я Міжвідомчої комісії з питань біобезпеки та поводження з ГМО. До її повноважень пропонують додати оцінення ризику в процесі надання дозволів на дореєстраційні випробування, держреєстрації ГМО та її скасування. До речі, в новому законі запропоновано закріпити й систему оцінення ризиків за європейськими стандартами.

Вводиться заборона на розміщення на ринку незареєстрованих ГМО, пропонується ввести оновлену систему реєстрації та розміщення на ринку таких продуктів. На вдосконалення захисту прав споживача спрямовано нові вимоги щодо маркування генно-модифікованої продукції та правила її відстежуваності. Додатковим стимулом для дотримання вимог слугуватиме адміністративна й кримінальна відповідальність за порушення законодавства у сфері контролю за генно-модифікованою продукцією в сільському господарстві та харчовій промисловості.

Розробники законопроекту розраховують на те, що його прийняття та реалізація дасть можливість не лише побудувати систему контролю за ГМО-продукцією відповідно до європейських стандартів, а й сприятиме збільшенню експорту продукції завдяки адаптації національних вимог до міжнародних.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини