Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Запроваджувати нові радіотехнології може стати простіше

9 жовтня 2017, 15:18
196
0
Реклама

Одним із чинників, які стримують запровадження та розвиток нових послуг радіозв'язку, є недосконалість вітчизняного законодавства про радіочастотний ресурс. По-перше, для всіх частотних діапазонів визначено їх цільове використання, тобто користувач частот суворо обмежений у виборі варіантів їх комерційного використання. По-друге, історично склалося, що, наприклад, оператори стільникового зв'язку отримали по кілька вузьких смуг частот в одному діапазоні, причому смуги різних операторів перемежовуються. Операторам було б зручніше й економічно вигідніше мати не декілька вузьких смуг, а одну широку, але помінятися із сусідами по діапазону їм вдається далеко не завжди, оскільки порядок такого обміну законодавчо не врегульовано.

Для виправлення ситуації після довгих умовлянь операторів Уряд подав до Парламенту законопроект № 7181 від 05.10.2017 року про внесення змін до Закону «Про радіочастотний ресурс України». Проектом запроваджуються два нові поняття: «рефармінг частот» і «технологічна нейтральність».

Рефармінг смуг радіочастот - повне або часткове їх вивільнення для подальшого розподілу між користувачами або запровадження технологічної нейтральності. Підставою для прийняття рішення про рефармінг є рішення НКРЗІ.

Технологічна нейтральність - користування зазначеними в ліцензії смугами радіочастот без обмежень у застосуванні дозволених в Україні радіотехнологій, які належать до одного виду радіозв'язку, за умови дотримання електромагнітної сумісності. Якщо ліцензія видається на роботу у смугах радіочастот, до яких застосована технологічна нейтральність, то вид радіотехнології в ній не зазначається.

Після прийняття та набрання чинності цим Законом оператори можуть почати, наприклад, запроваджувати зв'язок 4G в діапазоні 900 МГц, що набагато вигідніше, ніж у пропонованих їм нині діапазонах 1800 і 2100 МГц. Рефармінг частот у діапазоні 1800 МГц оператори вже провели, отримавши спеціальний дозвіл регулятора, а в діапазоні 900 МГц зробити це буде простіше, якщо з'явиться законодавча визначеність.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини