Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прохання бізнесу обмежити надмірні силові методи роботи правоохоронців, схоже, почули

6 жовтня 2017, 11:31
228
0
Реклама

Генпрокурор Юрій Луценко надіслав лист-орієнтування підлеглим щодо недопущення порушень прав суб'єктів господарювання. Це стало реакцією на скарги з приводу невмотивованих силових дій під час обшуків, озвучені під час недавньої зустрічі Президента та Прем'єр-міністра з представниками вітчизняного й іноземного бізнесу. Тоді Глава Держави та керівник Уряду зауважили необхідність регламентації цих дій для того, щоб звести до мінімуму силові заходи.

Генпрокурор пообіцяв посилити контроль за роботою піднаглядних органів і підпорядкованих колективів та забезпечити неухильне дотримання вимог закону. Він зобов'язав своїх підлеглих покращити роботу з погодження з керівниками правоохоронних органів порядку проведення слідчих і процесуальних дій, які можуть обмежити права та інтереси суб'єктів господарювання приватного сектору.

Листом передбачено таке:

1. Процесуальні керівники до проведення обшуку повинні з'ясовувати необхідність залучення спеціальних підрозділів і за її наявності погоджувати це з керівниками регіональних прокуратур. При цьому залучення спецпідрозділів допускається в кримінальному провадженні у тяжких та особливо тяжких злочинах і в разі фізичного опору проведенню слідчої (розшукової) дії. Про залучення спецпідрозділу має бути невідкладно повідомлено Генпрокурору або його заступникам.

2. Слід вести обов'язкову відеофіксацію обшуків.

3. Повинен забезпечуватися безумовний допуск адвокатів.

4. Обшук можливий лише в разі відмови добровільно видати запитувані предмети або документи.

5. Тимчасове вилучення комп'ютерної техніки, мобільних засобів зв'язку тощо можливе тільки у випадках, коли їх надання (разом із інформацією, що міститься на них) є необхідною умовою проведення експертизи або є інформація, що такі об'єкти отримані в результаті скоєння злочину чи є засобом або знаряддям його скоєння. У разі потреби слідчий або прокурор за участю фахівця здійснює копіювання інформації.

6. Повинен проводитися належний облік тимчасово вилученого майна. Після прийняття остаточного процесуального рішення в кримінальному провадженні майно, передусім документи, має бути невідкладно повернено.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини