Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЖКГ

Комунальникам обіцяно «живі» гроші

26 вересня 2017, 12:37
200
0
Реклама

26 вересня Мінфін опублікував проект постанови уряду, яким вносяться зміни до низки нормативних актів з метою впровадження в Україні з 1 січня 2018 року нового порядку розподілу бюджетних коштів, призначених для виплати житлово-комунальних субсидій. Йдеться про монетизацію субсидій, але тільки на рівні підприємств теплокомуненерго. Пропонований механізм має скасувати клірингові розрахунки (взаємозаліки у безготівковій формі) і забезпечити перехід на прямі розрахунки між бюджетом і постачальниками послуг. «Прямизну» розрахунків забезпечуватимуть участь у схемі Держказначейства та встановлення цільового характеру використання коштів, що отримуються підприємствами.

Гіпотетично, монетизація субсидій - благо для всіх, хто зацікавлений в ефективності цього процесу, а не в «розпилюванні» коштів. Підприємства - постачальники комунальних послуг перестануть залежати від централізованих рішень і дій монополістів. Вони зможуть самостійно спрямовувати кошти на модернізацію та енергоефективність виробництва. З'являться прозорі й зрозумілі відносини в ланцюзі «бюджет - субсидіант - концесії послуг - постачальник енергоресурсів», мінімізуються корупційні ризики.

В Україні наразі субсидії отримують близько 9 млн споживачів, завдання перекласти їх на грошові виплати - дуже складне. Тому за підтримки МВФ і Світового банку монетизацію в Україні і планується впровадити в два етапи. Перший - на рівні підприємств - постачальників послуг, а другий - на рівні населення.

Навесні цього року в Меморандумі про співпрацю України з МВФ уряд узяв на себе зобов'язання до вересня 2017 року провести монетизацію субсидій на оплату житлово-комунальних послуг на рівні теплокомуненерго. Тепер термін відсунуть на три місяці.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини